35 години от аварията в Чернобил

Днес, 26 април, се навършват 35 години от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна.

На 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна експлозия, предизвикала изхвърляне на огромно количество радиоактивни вещества в атмосферата. Според различни данни на експерти, вписани в официалните доклади, засегнатият район е около 160 хил. квадратни километра.

YouTube

Четири са зоните, които са най-силно засегнати от радиацията. Първата е т. нар. забранена зона, поставена под ръководството на въоръжените сили на тогавашния Съветски съюз. Тя обхваща радиус от около 30 км от атомната централа, а местното население подлежи на евакуация. Следват зоните за преселване, където замърсяването също е значително, зона на пребиваване с право на преселване и зона на пребиваване с преференциален социално-икономически статус.

Градовете Припят и Чернобил са изцяло евакуирани.

Пряко засегнати от аварията са повече от 2 млн. души, а стотици са починалите от ударните дози радиация, които са получили. Сред тях са пожарникари и т. нар. ликвидатори, които са рискували живота си в опит да отстранят и минимизират последиците. Действителната щета няма как да бъде оценена, защото няма как да бъде оценено вредното въздействие и последиците за последващите поколения.

В България населението също е сериозно пострадалите от радиацията. Основната причина за това са властите от тогавашния комунистически режим, които не информират своевременно за възникналия проблем, а оттам и не са предприети всички действия за защита на населението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе