Официално президентът връчи мандата на ИТН, те го върнаха веднага

Снимка: НОВА

Президентът Румен Радев връчи мандата на втората политически сила в парламента – „Има такъв народ“.

Антоанета Стефанова е предложението на ИТН за министър-председател. Тя полчуи мандата от президента Радев, но го върна веднага.

YouTube

„Ние от партията „Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви тя.

В отговор Радев заяви, че именно в кризи като тази България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Според него заради това всеки мандат се гледа с надежда.

„Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да потърсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни”, заяви президентът.

След второто връщане на мандат за съставяне на правителство, държавният глава ще реши коя да е третата политически сила, на която да връчи мандата за излъчване на кабинет.

Припомняме, че колацията ГЕРБ-СДС не успя да състави правителство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе