Няма случаи африканска чума по свинете и птичи грип в област Разград

Снимка: pixabay.com

В област Разград не са регистрирани случаи на опасните заболявания африканска чума по свинете и птичи грип. Това обяви на онлайн заседание на Постоянната областна противоепидемична комисия директорът на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Илиян Драмалиев. Заседанието бе открито от  областния управител Гюнай Хюсмен. Хюсмен благодари на отговорните институции за навременните превантивни действия. Той призова за стриктно изпълнение на набелязаните мерки за  ограничаване разпространението на въпросните болести, тъй като в селското стопанство на областта птицевъдството и свиневъдството са сред водещите сектори.

    Важно е собствениците на домашни птици да не допускат излизането им извън дворовете, за да не стига до контакт с дивите пернати. Необходимо е още стопаните да съхраняват в закрити помещения фуража, с който ги хранят, както и да отглеждат патиците и гъските отделно от другите домашни птици, препоръчаха от ОДБХ – Разград.

YouTube

  На заседанието бе обсъден и Националният план за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете в България през периода 2021-2023 г.

Заместник-областният управител Евгени Драганов даде препоръка на Община Самуил да завърши стартиралата процедура за определяне на площадка за загробване на умрели животни, съгласно изискванията на новата наредба № 3 от 27.01.2021 г.  

Взето бе решение за свикване на заседания на общинските епизоотични комисии в област Разград в срок до 20 май 2021 г. На заседанията  трябва да бъде обсъдено изпълнението на мерките за ограничаване разпространението на двете опасни заразни заболявания по птиците и свинете.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе