Днес е професионалният празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи

На 4 май се отбелязва професионалният празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи. Покровител на тези професии е католическият светец св. Флориан – австрийски християнин, канонизиран от Католическата църква.

Той е роден в градчето Енс (днешна Северна Австрия) през 250 г. Животът му протича в период на преследване на християните. Като млад Флориан е мобилизиран като войник в армията на император Диоклециан. Едно от задълженията му е било организиране на противопожарните бригади. Тъй като действал в защита на християните, е наказан със смърт – на 4 май 304 г. със завързан около шията камък е хвърлен в река Енс.

YouTube

В чест на Свети Флориан е изграден манастир и около него се формира австрийското градче Санкт Флориан. Свети Флориан е още патрон и на Полша и на Северна Австрия.

Ден на пожарникаря в България се празнува най-вече на 14 септември. На тази дата през 1995 г. с Решение №385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе