С водосвет и концерт на открито бяха отбелязани 81 години от откриването на Музикалния дом в Разград

Заместник-кметът на Община Разград Руска Вътева бе гост на честването на 81 години от откриването на Музикалния дом „Екатерина и Димитър Бъчварови” в Разград, организирано от НЧ”Развитие 1869”. Тя поздрави председателя на читалището Красимир Харалампиев, секретаря на читалището Виолета Антонова и диригента на хор „Железни струни” Красен Иванов и присъства на водосвета и концерта, посветени на годишнината.

YouTube

Водосветът бе отслужен от архиерейския наместник отец Георги пред уникалната сграда в централната част на Разград. Отвън бе открита и монументална изложба от снимки от откриването на Музикалния дом през 1940 г. Историята на съграждането й и данни за автора на проекта представи маестро Красен Иванов.  

Основен дарител на средства за построяването на Музикалния дом е Димитър Бъчваров, председател на Музикалното дружество, любител на хоровото пеене, създател на фонд „Постройка на Музикален дом“ през 1938 година. В кампанията участва активно разградската общественост. Проектът е дело на архитект Иван Манев, който е родственик на Кольо Фичето и автор на проектите и на Стария театър и днешния Дом на учителя. Откритата на 5 май 1940 г. сграда става дом на осмия по ред хор в страната „Железни струни”. Към момента Музикалният дом се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава неговата цялост.

Читалищното настоятелство е възложило изработването на инвестиционен проект за конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сградата в двете части – архитектурна и конструктивна. Проектът е в процедура по съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство в София. Внесен е в Община Разград с предложение и обосновка, за да бъде включен в Дейност 2.1.7.2. Ремонт и мерки за енергийна ефективност в сграден фонд „Модернизиране на читалищата в Община Разград“ от Плана за интегрирано развитие на Община Разград за 2021-2027 година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе