Важни фактори за избор на мъжки маратонки за бягане

Най-важната част от всяка екипировка, предназначена за бягане, са правилните маратонки. Без значение дали сте професионален бегач, или бягате за здраве в парка, инвестицията в подходящи мъжки маратонки за бягане ще ви предпази от болки в ходилата, наранявания и контузии.

Когато пробвате за първи път няколко модела в магазина, обикновено всички ви се струват удобни. Когато обаче пробягате няколко километра, може да се окаже, че вече не мислите така.

YouTube

Преди да вземете окончателно решение какви маратонки да си купите за бягане, особено ако ви е за първи път, трябва да знаете, че това не е лесна задача. Не е достатъчно просто да си купите най-скъпите мъжки маратонки за бягане от реномирана марка.

Има фактори, които играят основна роля при избора на маратонки за бягане и с които трябва да се съобразите.

Форма на ходилото

Всеки човек има различен свод на ходилото – плосък, нормален или висок. Формата на ходилото зависи от тази височина на свода. Всички производители на спортни обувки имат предвид разнообразните типове ходило при своето производство.

Плосък свод

Хората с такова ходило са предразположени към разтежение на вътрешната му част, затова за тях са подходящи по-стабилните маратонки, захващащи здраво ходилото.

Нормален свод

Това са най-често срещаните типове ходила и хората, при които се наблюдават, имат най-голям избор на маратонки за бягане.

Висок свод

Бегачите с по-висок свод разтягат често ходилото си във външната част. Затова за тях са подходящи маратонки, които имат омекотена вътрешна част на подметката.

Понеже на пазара се предлага наистина огромно разнообразие от модели на различни марки, най-добре да се насочите към специализиран магазин, където да определят вашия тип стъпало и стила ви на бягане.

Вид настилка

Друг важен фактор, с който трябва да съобразите избора си на мъжки маратонки за бягане, е видът настилка:

Асфалт

За бягане по асфалт маратонките ви трябва да са гъвкави, леки и да имат меки части за предпазване на ходилата от тази по-твърда повърхност.

Пътека в гората/парка

Тъй като по пътеките сред природата има пръст, камъчета и всякакви неравности, са ви нужни по-солидни маратонки с по-дебела подметка и не прекалено гъвкави.

Пътека във фитнеса

Бягането по фитнес пътека трябва да става с маратонки, които имат тънка подметка и са леки, защото в този случай е желателен по-близкия контакт с тази повърхност.

Неравен терен

За бягане по планини и хълмове маратонките трябва да предпазват краката от наранявания. Подметката на такива маратонки е стабилна и не позволява хлъзгане дори в кално време.

При избора си на мъжки маратонки за бягане следете и горната им част да бъде от дишаща мрежеста материя, с леко извита нагоре и подсилена предна част и допълнително стабилизирана подметка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе