Председателят на Народното събрание Ива Митева представи обновения интернет портал на законодателната институция

Председателят на Народното събрание Ива Митева и експерти от администрацията на парламента представиха обновения интернет портал на законодателната институция. Целта е да се подобри разпространението на публична информация по отношение на работата на институцията, законодателният процес, както и спомагане на прекия диалог между народните представители и техните избиратели. Основен акцент в новия сайт са информационните досиета по всички закони, пряко свързани с въвеждане на правото на Европейския съюз.

По този начин парламентът ще бъде още по-отворен и по-достъпен за българските граждани и всеки ще може да види какъв акт на ЕС се транспонира, има ли процедура по нарушение и какво е конкретното изменение, подчерта председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя добави, че следващият етап на развитие на обновения интернет портал е консолидарането на българското законодателство. От думите й стана ясно, че само три държави нямат такова консолидарано законодателство, сред които и България. Всеки трябва да има възможност да влезе на сайта на Народното събрание и да намери законите в актуалното им състояние към съответната дата, заяви Ива Митева. Председателят на парламента отбеляза още, че една от идеите е в бъдеще по името на конкретен депутат да има публични данни за това какъв законопроект е внесъл, какво предложение е направил и как е гласувал.

YouTube

Обновеният интернет портал на Народното събрание работи на всички съвременни платформи, като позволява и достъп на хора с увреждания. Прякото предаване на пленарното заседание е изнесено на стартовата страница и до него се визуализира програмата за улеснение. Настоящото обновяване на сайта е резултат на обществена поръчка на обща стойност 149 690 лева без ДДС. Порталът съдържа над 4 млн. записа и поддържа архив повече от две десетилетия. Официалната интернет страните на законодателната институция генерира средно по 10 000 уникални посещения на ден.

Народното събрание има сайт от 1996 г., като предходното обновяване е осъществено през 2010 г., отново с европейско финансиране. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе