Община Исперих подарява издание от „Старият Исперих в образи и случки“ на училищните библиотеки

С редица мероприятия и при голям интерес от страна на исперихчани премина нощта на музеите в Исперих. Вечерта започна с приветствие към екипа на Исторически музей – Исперих от председателя на Общинския съвет Бейти Бекир по случай празника на музейните работници.

Гражданите имаха възможност да посетят четвъртото издание на изложба „Пътечка на мечтите“ с рисунки на деца от школа по изобразително изкуство „Да Винчи“ с ръководител Емил Иванов, която бе позиционирана във фоайето на библиотеката.

YouTube

Програмата продължи с представяне на излязлата през месец май книга „Старият Исперих в образи и случки“ в експозиционната зала на историческия музей в центъра на града. Авторът на творбата Милена Николова сподели какво я е накарало да разкаже за живота и делото на емблематични личности от новата история на Исперих и да ги представи в контекста на исторически за България събития, в атмосферата на ключови за Исперих паметни места от началото на ХХ век до края на 40-те години – училища, читалища, първата книжарница, с улица „Главна“, с пазара, с есенния панаир. „Знанието за миналото трябва да се дарява на нашите съграждани по много достъпен начин, защото то е знание за всички. Днешното събиране тук утре ще е спомен и можем да го забравим, но когато се напише, няма да се забрави – така се създава историята, затова е тази книга, за да не забравяме“, допълни още тя.

Зам.-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ Аксел Кючюк поднесе на г-жа Николова букет с цветя и поздравителен адрес от името на кмета на община Исперих инж. Белгин Шукри. „Вашият труд е дар към всички, които обичат този град и ще бъде ярка пътеводна светлина за идните поколения. Защото само народ, който познава своето минало, може да има свое настояще и достойно бъдеще“ подчерта той и обяви, че ръководството на община Исперих ще подари на всяка училищна библиотека издание от книгата.

Вечерта продължи с театрална възстановка от актьорите от Любителски театър „Борис Илиев“ към НЧ „Съзнание 1891“, ученици от Профилирана гимназия „Васил Левски“ и служители на Исторически музей – Исперих, пресъздаваща обобщен образ на най-наболелите проблеми, които общинският съвет на Кеманлар (старият Исперих) е решавал до 40-те години на ХХ век. Режисурата на възстановката е дело на Енита Василева – уредник в Исторически музей в града.

До късно вечерта в залата на музея гражданите и гостите на града имаха възможност да разгледат временната изложба „Типография и шрифт“ с автор Георги Деков, да се срещнат отблизо и да се снимат с героите на стария Исперих, да чуят откъси от книгата на Милена Николова, както и да посетят Етнографската къща и да разгледат традиционно облекло на различните етноси от района.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе