Удължават срока за кандидатстване по Патронажна грижа+

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ удължава срока за кандидатстване по операция „Патронажна грижа +“ до 30 юли 2021 г. По процедурата се дава възможност общините да подават проекти за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа +“ за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие при неотложни административни услуги.

Бюджетът на процедурата е 85 млн. лв., а одобрените проекти ще се изпълняват до 30 юни 2023 г. За всяка община има определен прогнозен максимален размер на финансовата помощ, който е съобразен с очаквания брой нуждаещи се и със социалните услуги в съответната община.

YouTube

За първи път се дават възможности за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата, с цел превенция от заразяване с коронавирус. Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите, в които се предоставят социални услуги, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд и др.

До момента проектни предложения по „Патронажна грижа +“ са подали 161 общини. 119 от тях са сключили договори и са започнали да предоставят услуги за 26 784 души. Общата стойност на сключените договори е над 41,5 млн. лв.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе