Откриха 50-ото издание на Националната изложба „Лудогорие“

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев връчи Специална награда по случай 50 години от първото издание на Националната изложба „Лудогорие“, която се организира от Община Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ и Съюза на българските художници. Това стана на откриването на тазгодишното издание на изложбата. Събитието, което събира талантливи творци от цялата страна, се е провело за пръв път през 1971 г., първоначално е с периодичност през 4 години, след това провеждането на изложбата е прекратено, възстановена е през 2013 г. с нова периодичност – на две години.

YouTube

В приветствието си към участниците в тазгодишното издание на изложбата заместник-кметът Добрин Добрев припомни, че културата винаги е била приоритет за ръководството на Община Разград, затова един от първите европроекти на местната управа е ремонт на дома на изобразителното изкуство в града, който, вече обновен, повече от 10 години събира великолепни произведения, запознанството с които носи наслада на жителите и гостите на Разград.

Именно инициаторът на възстановяването на Националната изложба „Лудогорие“ – директорът на ХГ“Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров – получи Специалната награда за заслугите му във възстановяването на Националната изложба „Лудогорие“ и за неговата цялостна творческа дейност. На откриването на изданието на изложбата днес Тодор Тодоров получи и още едно признание – от колегите си. По предложение на бургаския художник и меценат Руси Куртлаков стартира подписка с предложение Тодор Тодоров да бъде обявен за „Почетен гражданин на Разград“.

Над 400 творби на 280 автори бяха изпратени за участие в тазгодишното издание на изложбата, комисия с председател Любен Генов, който е и председател на Съюза на българските художници, селектира за участие в експозицията 250 творби – живопис, графики и скулптури  – на 151 автори.

Наградата за живопис получи Димитър Чолаков, за скулптура – Красимир Митов, за графика – Божидар Тонев, наградата на СБХ-София Милчо Талев, а за млад автор – Николета Иванова-Стоимирова.

На откриването на изложбата присъстваха и: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, областният управител Иван Борисов, заместник-кметът Руска Вътева, участници в изложбата, любители на изобразителното изкуство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе