Министър Донев: Децата ни учат как да бъдем по-добри хора

Децата са прекрасни учители за нас, възрастните, защото преподават своите уроци с доброта, честност и сърдечност. Ние, възрастните, трябва да се учим всеки ден от вас, деца, как да бъдем по-добри хора. Знам и вярвам, че всички носите в сърцето си доброта и обич. Растете с вяра,  мечтайте смело, развивайте талантите си! С тези думи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев поздрави децата от Центъра за настаняване от семеен тип и Преходното жилище в община Долна баня по случай Международния ден на детето – Първи юни.

15-те момичета и момчета, настанени в двете социалните услуги, показаха на министър Донев и зам.-министър Надя Клисурска как се изработват празнични картички.

YouTube

Центърът за настаняване от семеен тип в Долна баня е открит през 2018 г. Към момента в България има 639 социални услуги за деца, които се финансират от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Чрез тях се осигуряват грижи, подкрепа и условия на живот, близки до семейната среда за 14 723 деца.

През настоящата година средствата от държавния бюджет за финансиране на социални услуги за деца и пълнолетни са в размер на 421,9 млн. лв. Увеличението е с 45% повече спрямо средствата за 2020 г.

Министерството на труда и социалната политика отчита съществен напредък в реформата за деинституционализацията на грижата за деца. За последното десетилетие специализираните институции за деца са намалели с над 97%. От 137 през 2010 г., към момента 133 вече са закрити. За посочения период броят на децата, настанени в тях, също е намалял от 7 587 на 222 деца. В сравнение с 2010 г. много повече деца се отглеждат в семейства на роднини или близки и в приемни семейства, отколкото в услуги за резидентна грижа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе