Кубрат почете паметта и делото на Христо Ботев – 145 години безсмъртие

С вой на сирени, с поднасяне на венци и цветя, Кубрат почете 145-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. Това съобщават от пресслужбата на Община Кубрат.

Слово пред паметника на великия поет и революционер произнесе заместник-кметът на Община Кубрат Мирослав Йорданов.

YouTube

„Всяка година на тази дата свеждаме глави пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България. Днес се прекланяме пред героичните дела на загиналите от Априлската епопея, пред поборниците за свободата на Македония и Одринска Тракия, които с името на България, умираха без страх, и които защитиха Родината ни в борбата за демокрация. Затова и ние днес сме тук, за да изкажем дълбокото си преклонение и синовна обич пред подвига на Христо Ботев и неговата храбра чета, които положиха младостта и живота си пред Олтара на Отечеството. Тук искам да припомня думите на поета Георги Джагаров, който казва, че Христо Ботев, няма гроб, а лобно място, но който има паметници и песни за него. Не в земята нашият Народ положи своят велик син, а в душата си.. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упования в моменти на трудност и изпитания!“, каза в словото си заместник-кметът Мирослав Йорданов.

Сред присъстващите на церемонията бяха председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметът Женифер Пойраз, ръководството на СУ „Христо Ботев“ в града, служители на Общинската администрация и граждани.

Венци и цветя бяха поднесени от Община Кубрат, от ученици, както и от жители на Кубрат. От политическите представителства в града, единствено ръководството на Движението за права и свободи (ДПС) поднесе венец в знак на почит и уважение към паметта и делото на националния герой.

Думи на признателност бяха отправени и от кубратския градоначалник Алкин Неби:

„Скъпи съграждани! Честит 2-ри юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България! Българският народ почита паметта на всички загинали за неговата свобода и независимост. Историята записва със златни букви имената на героите, които са най-достойният и голям урок за настоящите и бъдни поколения! Нека си спомним героичните подвизи на предците ни, защото те ще ни дават сила и ще ни водят напред да продължаваме да градим бъдещето на България – защото ние не сме случаен народ!“, казва в своето обръщение г-н Неби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе