94 780 къса цигари задържаха митнически служители на ГКПП Дунав мост-Русе

94 780 къса (4739 кутии) цигари са задържани от митнически служители при четири проверки, извършени в рамките на девет дни в района на ГКПП Дунав мост-Русе.

На 13.06.2021 г. около 07.10 часа митническите инспектори отклоняват напускащ страната товарен микробус, управляван от български гражданин. Водачът пътува от България за Франция. При физическата проверка митническите служители установяват, че стените на товарното помещение на микробуса са „тапицирани“ с цигари, прилепени с двойнозалепваща лента и прикрити с ПДЧ листи. Откритите 24 800 къса цигари са с български акцизен бандерол, но към момента на проверката водачът не е представил необходимите документи за транспортирането на тютюневите изделия.

YouTube

Цигари без нужните документи са открити и в излизащ от страната пътнически микробус на 04.06.2021 г. Около 15.40 часа водачът, който пътува от България за Германия, е отклонен към халето за щателна проверка на ГКПП Дунав мост-Русе. Вместо към указаното място за проверка обаче водачът завива към спомагателното треса, премества подвижната преграда и през насрещното платно се опитва да избяга от територията на пункта. Митническите служители го настигат и връщат обратно за проверка, при която са открити 15 200 къса (760 кутии) цигари, всичките облепени с български акцизен бандерол. На водача е съставен акт за противопоставяне на митнически органи при изпълнение на служебните им задължения и още един за превозване на тютюневи изделия без необходимите документи.

Няколко часа по-късно митническите инспектори спират за проверка друг пътнически микробус с българска регистрация. Водачът пътува от България за Франция заедно с още един пътник. В хода на проверката е установено, че в автомобила се превозва личен багаж и мека мебел тип канапе. След разтоварване на вещите е извършена проверка със стационарен рентген. При сканирането на меката мебел е установена необичайна плътност. След демонтаж на плоскост на дъното на канапето са открити 38 980 къса (1949 кутии) цигари, всичките облепени с валиден български акцизен бандерол. Пасажерът в микробуса обяснява, че сам е закупил тютюневите изделия и ги е скрил.

При друга проверка, извършена на 06.06.2021 г., митническите служители откриват отново в пътнически микробус 15 800 къса цигари и 53,6 литра алкохол, облепени с български акцизен бандерол.

И при четирите случая митническите служители са съставили актове за нарушение на акцизното законодателство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе