Историческият музей в Исперих посвети фото изложба на Петя Йорданова

Историческият музей в Исперих посвети фотодокументална изложба на Петя Йорданова. Точно в деня, в който родената в лудогорския град поетеса щеше да навърши 90 години (22 юни), в изложбената зала в центъра бе представена експозиция в два модула заедно с кратък филм, обединени под мотото „Устрем от жарта на Лудогорието“. Музейният проект е дело на уредниците Дарина Илиева, Енита Василева и д-р Веселина Белева, графичното оформление е на Георги Деков, а заслугата за филма е на Шефкет Шефкет. Във видеото участват актьори от Любителски театър „Борис Илиев“ към НЧ „Съзнание 1891“ – Исперих. Специални гости на откриването бяха исперихските поетеси Ирина Петрова, Антоанета Александрова и Велислава Маринова.

YouTube

Първата част на изложбата проследява пътя на една творческа личност в контекста на вписването ѝ в местния и в националния културен живот. Творческият устрем на Петя Йорданова се ражда от жарта на Лудогорието, за да озари българската литература и журналистика. Спомените от родния Исперих, въплътени в незабравими поетични образи, изпълват страниците на нейните книги за деца и възрастни.

Вторият модул със заглавие „Обич за обич“ представя поетичния диалог между Петя Йорданова и Евтим Евтимов, родил незабравими шедьоври в българската любовна лирика и незабравими мелодии в популярната ни музика. Посетителите могат да разгледат общо 23 постера, представящи документи от личния архив на поетесата (кадри от фотоалбуми, лична кореспонденция, стихотворения за деца и възрастни, приказки и разкази), както и нейни книги, дарени на Централната общинска библиотека от семейството ѝ.

Петя Йорданова е удостоена посмъртно със званието „Почетен гражданин на Исперих“ – за особени заслуги в областта на българската литература и журналистика, за активен принос в развитието на библиотечното дело и за издигане духовния облик на град Исперих. Библиотеката и литературният клуб в града носят нейното име.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе