Нов училищен музей отвори врати в град Кубрат

Уютен и подреден училищен музей бе открит вчера в ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат. Това се случи в Деня на българския фолклор – 22 юни – съобщават от Общинската информационна служба в Кубрат. Завеждащият отдел „Просвета и Култура“ към Община Кубрат Здравко Вутов и зам.-директора на училището Катя Димитрова приветстваха вече реализираната идея училището да съхрани своята история за поколенията.

Признателност за труда и старанието бяха отправени най-вече към учениците от Клуб „Традиции и наследство на моя роден край“ с ръководител Иваничка Георгиева, преподавател по история и география в Основното училище в лудогорския град, както и към всички, които са допринесли за реализирането на училищния проект.

YouTube

След посрещането на гостите по стар български обичаи всички откриха тържествено музейната сбирка, намерила удобно и уютно местенце на втория етаж в сградата на физкултурния салон към учебното заведение.

На тържеството, събрало учители и ученици, присъстваха също и гости от село Медовене. Тук бяха председателят на читалище „Христо Ботев-1927“ Руска Тодорова и библиотекарката към културното поприще Мейнур Хюсеинова.

Празничният ден уважиха също библиотечните специалисти от град Кубрат – Милена Димитрова и Стефка Явашева, както и музикантите от читалищния оркестър „Славяни“ с ръководител Румен Стоянов. Две народни песни изпълниха ученичките Аксевер Дурхан и Йорданка Георгиева, водени от музикалния педагог и секретар на читалището в общинския център Гинка Денчева.

С пожеланието към учениците и преподавателите, да съхраняват и пазят родното, както и искрицата на българщината, се обърна г-жа Тодорова. Тя поднесе като подарък за музея над 100-годишен глинен съд, който веднага зае почетното място на софрата – един от изложените експонати в музея.

В музейната сбирка са включени десетки старинни предмети, сред които преобладават експонати от бита, училищното дело и други пособия. В музея могат да бъдат разгледани документи и ценни фотографии още от края на XIX-ти и началото на XXI-ви век.

Експозицията разказва за миналото на училището, неговите традиции, успехи и достижения. Кътче намират и спомени с бивши преподаватели и ученици, бивши паралелки и десетки спомени, за които училището си е поставило за задача ревностно да пази и обича. За настоящите успехи на училището разказват добре изложените медали, купи и други отличия във фоайето на учебното заведение – любим втори дом на много бивши и настоящи възпитаници.

Домакините увериха, че в пригодената музейна зала ще се провеждат уроци по история, ще се пресъздават също традиции и други фолклорни обичаи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе