Община Кубрат поднови обредните си услуги с дарение от Турция

Община Кубрат поднови погребалните обредни услуги, които ще извършва изцяло за жителите на града и територията на общината. Това информират от Общинската информационна служба.

Ангажиментът е услугата да бъде предоставяна и за мюсюлмани, и за християни. Новината бе съобщена на официално събитие пред сградата на местната управа в лудогорския град. На него присъстваха представители на Общинското ръководство, начело с кмета Алкин Неби, кметове на кметства, общински съветници, както и представители на християнското и мюсюлманско духовенство.

YouTube

На мероприятието бяха осветени два автомобила, чиято дейност и ангажираност ще бъдат насочени изцяло за превозване на покойници, като едното превозно средство, освен изцяло обновената катафалка /VOLVO/, е оборудвано и за престой на починал човек, чиито тленни останки вече ще могат да бъдат съхранявани в продължение до 72 часа и при температура от 0 до 4 градуса, като за нуждите при хигиенното обгрижване на починалия са осигурени и до 160 литра топла вода.

Оборудването и хладилната камера на автомобила /FIAT/ са дарение от турската Община Нюлифер, обл. Бурса, с кмет Тургай Ердем. Специални благодарности бяха отправени и към Сулейман Улосой, който е от град Кубрат, но от години живее в югоизточната ни съседка и който пряко се е ангажирал Община Кубрат да получи това безвъзмездно и от изключително важно значение дарение.

„Това ще е една социална дейност на Община Кубрат, която хората заслужават. Това не е повод за хвалене, но е повод да споделим, че Общината ще се погрижи хората в затруднение, поне спокойно да изпратят своите близки в последния им път, защото ние няма да имаме печалба, а заплащането на услугата ще възлиза само на база разходи, като например изразходваното гориво“, посочи кметът на Кубрат.

Молитва за безаварийна работа на траурните возила бе отправена от разградския ходжа Ибрахим Топуз, кубратският имам Хасан Ферат, както и от протойерей Светослав Светославов, който благослови и седящите места за водачите на превозните средства. По последна информация Община Кубрат е втора в областта, след община Цар Калоян, която вече притежава подобен автомобил, снабден с хигиенно оборудване и хладилна камера.

По повод дарението, всички присъстващи споделиха, че е нужно и необходимо, но се помолиха колкото се може то по-рядко да влиза в употреба. В заключение, от местната управа информираха още, че вече се правят стъпки да бъде възстановена изцяло работата и на Погребалния обреден дом, който се намира в непосредствена близост до Градския гробищен парк в Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе