Отлично представяне на кубратски ученици на втория национален младежки форум „Арнаудови срещи“

Снимка: Община Кубрат

При отличен успех за представителите на кубратското ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат завърши вторият национален младежки форум „Арнаудови срещи 2021“, който се проведе в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в град Русе. Форумът се проведе в пет секции, а участниците бяха приветствани от директора на библиотеката Теодора Евтимова, от началника на РУО-Русе Росица Георгиева и Станимира Бакърджиева от Отдел „Просвета и Култура“ на Община Русе. Беше поднесен и поздравителен адрес от зам. областния управител на Русе Стефка Караколева.

Снимка: Община Кубрат

YouTube

Участниците от Кубрат, водени от преподавателката по история и География Иваничка Георгиева, спечелиха журито с умелите си отговори и чудесна презентация на специално изготвен клип, посветен на традициите за празника Димитровден. По материала, който седмокласничките Гизем Рамадан и Гюлджан Салимова от с. Мъдрево представиха в крайдунавския град, усърдно работиха и ученици от девети клас при ГПЧЕ “ Йоан Екзарх“ гр. Варна с ръководител Светла Хараламбова. Съвместният проект на учениците от Варна и Кубрат на тема ,,Традициите на фолклорния празник Димитровден“ не остана незабелязан и дори впечатли журито.

Снимка: Община Кубрат

Във форума се включиха десетки ученици, студенти, млади учители и докторанти от Русе, Варна, Разград, Кубрат, Видин, Симитли, Джебел, Бяла, Две могили и др. от Лудогорието обаче единствено учениците от град Кубрат бяха отличен със заслужена грамота за отличното си представяне. Лични и сърдечни поздравления бяха отправени и от организаторите на събитието. По време на срещата се проведе и лекция, посветена на творчеството на Яна Язова. Участниците и гостите на библиотеката имаха възможност да посетят личната библиотека на Михаил Арнаудов, както и да разгледат експозиция с библиотечни архивни материали.

Снимка: Община Кубрат

За награда учениците от град Кубрат разгледаха местните забележителни, както и историческия музей в крайдунавския град. „Един от факторите българският фолклор да се запази през вековете е, че той се предава от поколение на поколение, от по-големите на по- малките. Съвместното проучване и представяне на фолклорния празник Димитровден, допринесе за формирането на траен интерес, инициативност и позитивна мотивация у учениците по опазване и популяризиране на богатото културно-историческо наследство“, сподели преподавателката от кубратското училище Иваничка Георгиева. Поздравления за отличното представяне на учениците бяха отправени и от ръководството на Община Кубрат.

ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА КУБРАТСКИ УЧЕНИЦИ!При отличен успех за представителите на кубратското ОУ "Христо Смирненски" в град…

Posted by Община Кубрат on Monday, June 28, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе