Българите могат да пътуват в ЕС с единен цифров сертификат

Считано от 1 юли българските граждани ще могат да пътуват в ЕС, вкл. до Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система.

Сертификатът удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията.

YouTube

При документа за наличие на негативен тест е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19. Според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест. Освен в хартиен вариант, цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. И при двете версии е налице QR код, който съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата. При проверка на сертификата се сканира QR кодът и се проверява подписът. Личните данни на собственика на сертификата не преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверката на цифровия подпис.

При пътуване притежателят на цифров сертификат на ЕС за COVID по принцип трябва да бъде освободен от ограниченията на свободното движение.

Регламентът предвижда период на постепенно въвеждане от шест седмици (до 12 август), за да може всяка държава-членка да се адаптира към издаването на сертификатите. Страните, които все още не са свързани към портала за цифрови сертификати на ЕС, са: Унгария, Ирландия, Малта, Нидерландия, Кипър, Швеция. Извън ЕС все още без връзка с портала е Швейцария.

Въпреки това, според Регламента на ЕС, считано от 1 юли всички държави-членки са длъжни да приемат и признават единния цифров сертификат на ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия.

За повече информация за получаване на единен цифров сертификат, Министерство на външните работи препоръчва българските граждани да се информират от сайта https://www.his.bg/bg/dgc и на телефоните на МЗ: + 359 2 807 87 57,

+359 2 9301 152, +359 2 9301 253.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе