Насърчават трудовата мобилност на започващи работа

И през 2021 г. Агенцията по заетостта предоставя финансова помощ на безработни лица, които започват работа в населено място, различно от местоживеенето им. Мерките за насърчаване на трудовата мобилност са регламентирани в чл. 42 от Закона за насърчаване на заетостта и целят подпомагане на безработни, които са насочени към работно място, изискващо ежедневно пътуване с обществен междуселищен транспорт, или които сменят местоживеенето си, за да работят на повече от 50 км от дома си или настоящия си адрес.

Новонаетите безработни могат да получават за период до 12 месеца 50 на сто от действително направените ежедневни транспортни разходи за междуселищните пътувания до местоработата и обратно. Сменилите местоживеенето си поради започване на работа в населено място на повече от 50 км от местоживеенето си пък могат да получат финансова подкрепа за възстановяване на част от разходите за наем, такса за ясла/детска градина и интернет услуги. Тези средства също се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им е до 200 лв. месечно.

YouTube

От мярката могат да се възползват безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, включително и младежите, напускащи специализирани институции или ползващи социални услуги в общността от резидентен тип. Очакванията са това да стимулира мотивацията им за самостоятелен и независим от институциите живот, а за безработните и техните семействата – да започнат работа в друго населено място, като се поемат част от разходите за нормален жизнен стандарт. По този начин Агенцията по заетостта създава условия за по-голяма мобилност и активност на безработните лица, особено на тези с професионални умения, като същевременно отговаря на нарасналото търсене на квалифицирана работна сила от страна на бизнеса.

Подробна информация може да бъде получена във всяко бюро по труда в страната или тук.

През 2020 г. общо 102 безработни лица са получавали средства за ежедневни или месечни разходи след започване на работа в населено място, различно от местоживеенето им. До момента през 2021 г. са осигурени средства за подпомагане на още 70 безработни лица.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе