БАБХ не допусна 1 546 тона негодни храни, внос от трети страни, до пазарите в България и ЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна 1 546 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството, до пазарите в България и ЕС.

Количествата са задържани в рамките на първото шестмесечие на 2021 година. За сравнение, възбранените храни на границите през цялата 2020 година са 2 100 тона.

YouTube

Сред храните от неживотински произход най-често неотговарящи на изискванията са пратките с пипер. От началото на тази година до момента са спрени близо 407 тона, заради лабораторно установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди.

Съставните продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи) са най-често отхвърляните стоки при граничния контрол върху храните от животински произход – 23 тона и 400 кг. Причината е незадоволителната документална проверка (липсващи или неотговарящи на законодателството придружителни документи). В същата категория храни, инспекторите отчитат възбранени над 23 тона агнешки субпродукти (напр. дреболии), както и повече от 20 тона млечни продукти.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе