Проверяват списъците на гласоподавателите с трайни увреждания в Разградско

Областният управител Иван Борисов изиска от общинските администрации в региона да представят списъците на гласоподавателите с трайни увреждания, подали заявления да упражнят правото си на вот в секция с подвижна избирателна кутия. Поводът са две жалби до Областна администрация от „ГЕРБ-СДС” и „Демократична България”, както и огромният брой на въпросните заявления в областта. Според заместник-областният управител Драгомир Златев те са около 1 500 и са в пъти повече от тези за парламентарните избори на 04.04.2021 г. Изключение е община Разград, където заявилите такова желание хора с увреждания са дори по-малко, отколкото на априлския вот за НС.  

Сформирана със заповед на областния управител Иван Борисов четиричленна комисия, с председател заместник-областният управител Драгомир Златев, посети всички общини в региона, като бяха съставени и подписани протоколи за представяне на  списъците на гласоподавателите, подали заявления да упражнят правото си на вот в секция с подвижна избирателна кутия, с мотива, че са с трайни увреждания. Хората в тези списъци трябва да са проверени от общините по служебен път, като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление, както е посочено в решение 225 на ЦИК, от 13.06.2021 г. Според същия документ, ако служебната проверка е неуспешна, местната власт изисква от „ТЕЛК/НЕЛК документ, удостоверяващ увреждането, както и медицинска епикриза от други медицински органи, които установяват, че заболяването на избирателя е причинило такива увреждания, които не му позволяват да напусне дома си и да се придвижи до избирателната секция”.

YouTube

Срокът за представяне на списъците е до 17 часа на 05.07.2021 г. От своя страна Областна администрация ще извърши допълнителна проверка със съдействието на РЗИ-Разград дали посочените в списъците граждани действително имат трайни увреждания, които не им дават възможност да отидат до избирателните секции. Ако бъдат установени неверни данни, областният управител Иван Борисов ще сезира прокуратурата.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе