И в Кубрат почетоха Апостола

Днес град Кубрат и местната общественост отбелязаха 184 години от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Честването се проведе в градския парк на площад „Възраждане“ пред паметника на националния герой в лудогорския град. Венци и цветя бяха поднесени от името на Общинската администрация, местната потребителна кооперация, като единствено от политическите сили общинското представителство на Движението за права и свободи (ДПС) поднесе венец в знак на почит и уважение към Апостола на свободата.

YouTube

Сред присъстващите на церемонията бяха кметът Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, завеждащият отдел „Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ Здравко Вутов, местни общественици и граждани.

„Днес е благословен ден за България! Защото на този ден, преди 184 години се е родил истинският родолюбец и най-великият българин на всички времена – Васил Левски. Ще проумеем ли някога неговата саможертва? Ще можем ли поне за малко да приличаме на него и да продължим по пътя му? Готови ли сме да пренебрегнем себе си, личните си интереси и удобства, да работим за благоденствието на България? Левски ни е необходим и днес – като опора на дните ни, като коректив на онова, което правим, като източник на националното ни самочувствие и достойнство. Най-добрият начин да почетем най-великият герой на нашата история е да помним за какви ценности, за каква мечта, за какво бъдеще е отдал животът си. Нека съхраним този идеал! Нека помним уроците на Левски! Да разбираме заветите му, опазвайки идеалите му!“, каза в своето слово кметът Алкин Неби.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е български национален герой. Роден е на 18 юли 1837 г. в Карлово. Син е на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Родителите му имат пет деца – Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе