Валдас Дамбраускас: Уважавам много Мура, добре организиран отбора са

Треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас даде онлайн пресконференция преди първия мач с Мура.

„Уважавам много и Шахтьор Солигорск, и Мура. Мачовете ще са различни, защото словенците имат друг стил, различни играчи. Отнасяме се с респект към тях. Наш човек гледа на живо техния мач. Всеки в моя щаб има някаква задача. Добре организиран отбор са. Тренирани отлично, което се вижда в малките детайли. За разлика от Шахтьор Солигорск, не са проактивен отбор. Опитват да играят на контраатака и да наказват противниците си. Силен домакин са. Очаквам битка“, започна Дамбраускас. „След такива добри мачове, които до момента записахме, трябва да продължим  да повтаряме силните игри. Особено това, което показахме срещу ЦСКА. Но не забравяйте, че и опонента също гледа и се подготвя. Ще ни контраатакуват с идеи. Всеки може да победи всеки, затова футболът е интересен. Срещу Мура няма да имаме такива пространства, защото са компактни в дефанзивни позиции. Искам да излезем с увереност, да опитаме да поемем инициативата, да водим играта, да покажем атакуващ футбол, към който се стремим постоянно“, добави литовецът.

YouTube

„Как се подобрихме в защита? Може противникът да не е успял да вкара своите възможности… Анализираме абсолютно всичко. Опитваме да се защитаваме високо, противника да не достига до вратата ни. Искаме съперникът да е възможно най-далеч от нашата врата. Срещу ЦСКА процентите на притежание бяха малко по-изравнени – според едни статистически компании сме държали топката 52% от времето, а според друга – 48%. До 3:0 бяхме доминиращия и водещия отбор. Когато владеем повече топката, трудно могат да я отнемат в нашата половина и да ни хванат неподготвени. Смея да твърдя, че подобрихме позиционирането при статичните положения в защита. Дори смея да твърдя, че не сме допускали възможности за съперхника. В първия мач Шахтьор имаха един корнер, а във втория – 3. ЦСКА също имаха 3. Само 7 корнера и много малко положения около наказателното поле. Подобряваме се в много аспекти“, каза още Дамбраускас. „Вярвам, че няма да се случи това нещо – подценяването. Моите играчи са с много висока концентрация. Разбират каква е важността на този мач с Мура, по какъв начин ще ни повлияе. През сезона формата на отбора или дадени играчи ще бъде различна. Точно това обаче е работата на треньора и на моя щаб – да изберем най-доброто“, призна той.

Дамбраускас разкри и защо е оставил без картотека Клаудиу Кешерю. „Имаме доста играчи. За съжаление преди кръга трябва да изберем състава. Аз избирам най-доброто за Лудогорец. Разчитам на футболисти, които са ментално, физически и тактически подготвени, за да се запази баланса. Имаме право да регистрираме 17 чужденци. И първия път имаше играчи, които не бяха щастливи. Аз уважавам Кешерю, но вярвам в избора си на играчи. Смятам, че точно тези, които съм избрал, ще ми помогнат“, каза още литовецът. „Най-трудната част от моята работа е изборът на футболисти. Опитвам се да говоря с всеки един играч отделно. Да му обясня защо не разчитам на него или защо разчитам. Опитвам се да бъда искрен с моите футболисти. Всеки иска да е на терена. В даден момент ще имаме нужда от 25 играчи, защото целта ни да е играем в Европа наесен и дори след това. Ще имаме нужда от всеки един от футболистите, защото искам да побеждаваме във всеки мач и спечелим възможно най-много трофеи. Нито един играч не е застрахован от картони и контузии. Ще дойде момента за ротации. Нека всеки хване своя шанс. Срещу ЦСКА например смених трима. А двама от тези, които влязоха – Алекс Сантана и Доминик Янков, вкараха гол. Това е добър пример. Знаят как да използват своя шанс. Играчите могат да ме питат защо не съм на терена, но им казвам, че всичко се показва там. Много съм доволен от групата футболисти, виждам обединение. В края на сезона искам всички да са щастливи от игровото време през сезона“, завърши Дамбраускас.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе