В село Владимировци откриха изложба, посветена на творчеството на близнаците художници Орхан и Осман Исмаил

В село Владимировци, самуилска община, обл. Разград бе открита художествена изложба, посветена на творчеството на близнаците художници Орхан и Осман Исмаил. Тя е озаглавена „От Владимировци до Брюксел”.

YouTube

Това се случи в понеделник сутринта на 19-ти юли в салона на НЧ „Иван Вазов” – 1918 в село Владимировци. Родените там близнаци-художници Орхан и Осман Исмаил, след множество самостоятелни и общи изложби, решиха да се отблагодарят на родния край с изложба. Подреждането на изложбата и представянето бе организирано от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград, в лицето на директора на институцията Димитър Петров и читалището в село Владимировци, в лицето на библиотекаря и дългогодишен читалищен работник Гюлтен Сабри.
Специални гости бяха зам. кметовете на Самуил Сами Сами и Севим Рамаданова, Мехмед Серат – управител на Общинско предприятие, кметът на Владимировци Ибрахим Ахмед, музикалният оформител Нуртен Ахмед. И още представители на НЧ „Иван Вазов” – 1918, децата от ДГ „Радост” с преподавателките си Нефисе Азис и Джемиле Хайредин, представители на ОУ „Хр. Ботев”, ученици и учителите: Айхан Исмаил, Осман Юмер, Джелял Хюсмен, Гюнел Юмер и синът на известния учител Нако Наков.

Димитър Петров направи ретроспективна разходка за битието и творческото развитие на близнаците от ученическата скамейка на ХГ „Анание Явашов” в Разград, през университета в Шумен, от самостоятелни и общи художествени изложби, открити изложби, пленери, бианалета в България и чужбина /Анкара, Разград, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора и София до МОН и коридорите на Европарламента в Брюксел/

Зам. кметът и дългогодишен специалист в областта на управлението и културата на Общината Севим Рамаданова приветства идеята, като благодари на Регионална библиотека, че участва в общи инициативи и културни прояви в Община Самуил като литературни четения, срещи и разговори за култура и просвета. Кметът на село Владимировци говори най-вече за приемствеността от младото поколение. Гюлтен Сабри заяви, че художествена изложба се прави за първи път във Владимировци и се гордее със своите известни и именити представители на творческата интелигенция. Бяха откупени и дарени картини. Ученици от ОУ „Хр. Ботев”, заявиха, че искат да станат творци като художниците близнаци. Бащата на художниците Исмаил Хюдаим, който също е художник, се просълзи и благодари на всички за събитието, развълнувало сърцето и нахранило душата му. Сподели още, че цял живот се е вдъхновявал от музиката и поезията и е рисувал. Така е успял да предаде на своите синове вдъхновението за творчество. В своята емоционална реч той рецитира стихове от Дамян Дамянов, Павел Матев и Евтим Евтимов. РБ „Проф. Б. Пенев” – Разград винаги е подкрепяла и ще подкрепя инициативността на братята близнаци и винаги ще бъде техен верен партньор и приятел. На добър час на изложбата в село Владимировци!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе