Днес се отбелязва Денят на железничаря

Денят на железничаря се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията за неговото честване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

YouTube

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2021 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози.

Управленският екип на БДЖ благодари на всички бивши и настоящи служители от дружествата в системата на Холдинга за всеотдайността и професионализма при изпълняване на служебните им задължения, за решителността при справянето с предизвикателствата и готовността за работа в полза на обществото – качества, които са за пример и правят достойна за уважение железничарската професия!

Независимо от трудностите и проблемите всеки достоен железничар е отдал своят личен принос и усилия за развитието на железницата като надежден, удобен и екологичен транспорт на пътници и товари.

И при съвременните предизвикателства, когато трябва да се съобразяваме с определени противоепидемични условия и да спазваме ограничения, железопътният транспорт се доказа като единственият надежден транспорт в условията на въведено извънредно положение, през което железницата не спря своята дейност нито за момент и всичко това благодарение на всеотдайността и непрекъсната работа на своите служители.

По повод днешния празник ръководството на БДЖ поднася своите благопожелания към всички български железничари за здраве, професионална удовлетвореност и лично щастие! През 2021 г., когато цяла Европа отбелязва европейската година на железопътния транспорт и се дава ясна заявка за неговото бъдещо развитие, имаме увереността, че и занапред ще продължи съвместната работа за подобряване на качеството на предоставяните услуги и модернизирането на железопътния транспорт в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе