Историята на Lavazza – любимото кафе на Италия

Любителите на кафето без съмнение обичат марката Lavazza, защото това е един обаятелен вкус, който носи неповторими емоции. Но каква е нейната история?

Ето важни неща, които трябва да знаете  за италианското кафе Lavazza.

YouTube

Създаването

С повече от 120 години история, Lavazza е създадена от упорития и интуитивен Луиджи Лаваца. През 1895 г. той придобива малък магазин за хранителни стоки в сърцето на старо Торино и открива малко място за кафе.

Поколения наред той и семейството му владеели изкуството и науката за кафето. Днес, управлявана от четвъртото поколение, Lavazza е символът на италианското еспресо в цял свят.

Бизнес

Седмата в света в бранша си, марката има пазарен дял от продажби от над 36% в Италия. В момента тя разполага с 3800 служители и приходи от 2,24 милиарда евро.

Компанията има общо шест производствени обекта, три в Италия и три в чужбина, и работи чрез асоциирани компании и дистрибутори в повече от 90 страни. В България любителите на кафето могат да открият богатия асортимент на Lavazza в онлайн магазина Coffeespot.bg – с бързa доставка до дома или офиса!

Lavazza изнася 46% от продукцията си. Любопитен факт е, че компанията се кредитира с изобретяването на концепцията за смесване, позната като „изкуството да се комбинират различни видове кафе от различни географски райони“, още в ранните си години. Именно това е отличителна черта на всички нейни продукти.

Компанията има и 25-годишен опит в производството и продажбата на кафе системи. Днес, чрез продължаващи партньорства с международна мрежа от университети и научноизследователски центрове, Lavazza управлява четири платформи в този сегмент.

През 1979 г. компанията създава Център за изследване на кафето на името на Луиджи Лаваца, който е посветен на изучаването на еспресо. Той вече се е превърнал в Lavazza Training Center или мрежа от над 50 кафе училища по целия свят, където 30 000 души получават обучение всяка година.

Сред дейностите, насърчавани от Фондация „Lavazza“, създадена през 2002 г., е проектът Tierra. Той е в партньорство с Алианса на дъждовните гори и извършва изследвания за постигане на най-доброто качество на крайния продукт, с фокус върху условията на живот на хората в производството на страните, където се отглежда кафе.

Производство и разпространение

Lavazza внася кафе от цял ​​свят, включително от Бразилия, Колумбия, Гватемала, Коста Рика, Хондурас, Уганда, Индонезия, САЩ и Мексико. Както вече казахме, проблемите с устойчивото производство са накарали компанията да разработи ¡Tierra! – проект, програма за устойчиво земеделие в Хондурас, Колумбия и Перу, която има за цел да подобри качеството на кафето, както и околната среда и условията на труд на тези общности.

Често наричана „любимото кафе на Италия“, компанията твърди, че 16 милиона от 20-те милиона семейства, купуващи кафе в страната, избират Lavazza. Сред предложенията ѝ днес са продукти като Qualità Oro, Qualità Rossa, Club, Caffè Espresso, Il Perfetto Espresso, Caffè Crema, Gran Aroma Bar, Super Crema, Crema e Gusto, Crema e Aroma, Top Class, Grand’Espresso, Dek (без кофеин) и капсули за кафе A Modo Mio, „Espresso Point“ и Lavazza Blue.

Също така Lavazza произвежда Nespresso съвместими капсули (NCC).

Компанията управлява и редица кафенета на дребно („Il Caffè di Roma“ и „Espression“). Те предлагат традиционни кафе напитки, както и кафе на зърна и мляно кафе за домашна употреба.

Други важни факти

Lavazza е официалното кафе в италианския павилион на Експо 2015 в Милано. Компанията придоби марките Carte Noire и Merrild от Jacobs Douwe Egberts през февруари 2016 г. Освен това тя закупи 80% дял от базираната в Канада Kicking Horse Coffee през май 2017 г.

А през 2019 г. с PepsiCo Lavazza пусна готово за пиене капучино в Европа.

Lavazza стана спонсор на Liverpool F.C. през 2018 г. и отбора на Williams Racing във Формула 1. Също така чрез споразумение, постигнато през септември 2020 г., Lavazza стана официалната марка кафе, използвана от Juventus F.C.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе