Мотофрезата – трябва ли ми и каква да си купя?

Мотофрезата е селскостопанска машина, която служи за разораване на почвата и привеждането и в състояние, което позволява засаждането на различни селскостопански култури, включително зеленчуци, овошки и други подобни.

Нуждая ли се от мотофреза за вилата

Щом като имате къща или вила с двор, би било хубаво при всички положения да имате поне една малка мотофреза под ръка. За крайградска вила е достатъчно да купите от моделите с шина около 30 – 40 сантиметра, който ще ви върши чудесна работа (разгледайте в TeMax.bg, където ще намерите някои доста добри предложения.

YouTube

Много собственици на къщи биха казали, че мотофреза ти е нужна единствено ако отглеждаш зеленчуци например, но това не е съвсем така. Имайте предвид, че е препоръчително да обработите с подобен уред почвата дори и ако отглеждате най-обикновени и традиционни градински цветя.

Друго приложение може да бъде възможността да подравнявате почвата с този уред. Това понякога е много важно, тъй като при дъждове впдата не рядко се оттича в един определен край на двора, а това е нещо, което не е желателно да се оставя без корекция, освен ако не искате да си направите естествено езерце в двора.

Какъв двигател е по-добра алтернатива

Обиновено, двигателите на мотофрезите са два вида – такива с вътрешно горене и електрически. В повечето случаи съществува зависимост между големината на машината и типа на двигателя.

Така например, ако предпочитате да закупите малка мотофреза, най-вероятно ще попаднете на машина с електрически двигател.

Това е за предпочитане ако ще ползвате техниката за поддържане на малка цветна леха например. И обратно – големите мотофрези най-често имат двигател с вътрешно горене и при тях почти никога няма да намерите лектрическо задвижване.

Какъв размер мотофреза ми е нужна

Размерът на мотофрезата, която смятате да закупите е пряко свързан с това колко голяма площ смятате да обработвате с нея. Обикновено специалистите съветват за вила или за нормален селски двор да закупите от по-малките или от средните размери (между 30 и 100 сантиметра работна шина максимум), а за по-обширни открити пространства, където се предполага, че ще има голяма площ за обработване  – от по над 90 – 100 сантиметра (например където се сее жито и други подобни култури).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе