Село Беловец отпразнува селищния си празник

Стотици почитатели и приятели на конния спорт у нас се насладиха на празнични надбягвания с едни от най-благородните и достолепни коне на Североизтока.

Красивите животни премериха сили на импровизирания хиподрум край кубратското село Беловец, съобщават от пресцентъра на Община Кубрат. Главни „виновници“ за провеждането на кушиите са Община Кубрат, управата в Беловец и местни спонсори.

YouTube

 

Чистокръвните жребци и кобили се надпреварваха сред добре подготвен терен в общо пет гари. Осигуреният награден фонд бе в размер на 5000 лв., като за жокея, победител в баша, освен основната награда, бяха дадени и допълнителни 200 лв., осигурени от Ерсин Ахмед. Една от гарите беше финансирана и от местния бизнесмен Лютви Дахилов. Спортният форум бе уважен от общинския кмет Алкин Неби и председателя на местния законодателен орган в общинския център Хюсен Юмеров.

С питка, мед и сол бяха посрещнати също народният представител в 46-я парламент Ихсан Хаккъ, областния председател на Движението за права и свободи в Разград Мехмед Салим, общинският председател на политическата сила в Разград Али Назмиев, както и кметовете на Лозница и Цар Калоян — Севгин Шукри и Дауд Аляовлу. На мероприятието присъстваха също кметове на кметства и общински съветници.

Първата гара безапелационно спечели Нурай Хамил от Севар, следван от жокеите Марин Маринов и Валентин Атанасов /и двамата от бургаското село Резово/. Втората гара завоюва Мюждат Изет от с. Искра, следван от ездачите Мустафа Мехмед и Джеки Инвер от с. Чернолик. На 2400 м. Джехи Инвер изравни резултата, оглавявайки водачеството за третата гара. Втори и трети след първенеца се класираха Валентин Атанасов и Марин Маринов.

Жокеят Добрин Ганчев взе четвъртата купа за село Беловец с кобила Оливия на 1600 м. със собственк Севджан Даилов (Мендоса).

Башът в последната гара спечели Нурай Хамил, следван от Ахмед Алиибрям от с. Беленци и Валентин Атанасов от Шумен.

На хиподрума край шосето между Русе и Кубрат бе използвана и първата старт машина за коне, внесена в България от Република Франция още през 1993 година.

След конните надбягвания жители и гости се насладиха на песни и танци, изпълнени от самодейци на местното читалище „Светило“, както и от групата за фолклорни песни на Клуб „Доверие“в с. Беловец. Приветствия бяха отправени и от общинския кмет, и от кметицата на селото.

Празникът на Беловец завърши с концерт-спектакъла „Девойко, мари, хубава“ на Театрално-музикален център-Разград, сцена „Назъм Хикмет“. Звездното небе над селото по-късно бе озарено и от бляскава заря.

Културните мероприятия и празничен събор в селото се осъществиха под егидата и съдействието на Община Кубрат.

Ден по-рано празникът бе открит с конкурс за най-вкусно и оригално маджунено ястие, с детска забава и концерт на певицата Тереза.

Началото на празничните прояви бяха уважени от Кмета на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинскя съвет Хюсен Юмеров, общински съветници, жители и гости. Съборът откри кметицата на селото Гюлнур Мустафова, а четиричленно жури определи победителите на кулинарната фиеста, която се проведе за първи път по инициатива на местната организация на хората с увреждания от Клуб „Доверие „.

С вкусното си маджунено „Ашуре“ първото място спечели Миннет Яхова. Второто място бе отредено за уникалната маджунена халва на Сафие Мехмедова, а със сладките си курабийки третото място спечели Гюлтерие Хасанова.

Организаторите благодариха на всички участници за прекрасните вкусотии, като си пожелаха догодина още повече мераклии и разбира се още повече кулинарни творения от маджун. За кулинарната традиция, а и за начина на приготвяне на петместата вкусотия, разказа организаторката Миннет Яхова.

След конкурса и награждаването малки и големи се почерпиха с вкусните домашни изделия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе