Кубрат отбеляза 136-годишнината от Съединението на България

Местната общественост в Кубрат отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът бе уважен от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, от заместник-кметовете – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, от общински съветници и представители на Общинската администрация в Кубрат, както от местни общественици и граждани. Слово по повод Съединението на България произнесе зам.-кметът Мирослав Йорданов.

„Всички трябва да сме горди, че сме част от една история, попита с борбеност, патриотизъм, с идеал за единство и величие на един народ, вложил всичките си усилия в каузата за обединение и свобода. Наш дълг е да предадем тази история на идните поколения – на нашите деца, които трябва да познават миналото, с надеждите и усилията, прекарани години наред в търсене на мечтаната свобода и единство. Идните поколения трябва да бъдат съпричастни с гордостта от акта на обединението, защото в единството е силата“, каза в словото си зам.-кметът Йорданов.

YouTube

По повод Деня на Съединението талантливите певци и танцьори от местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха празничен концерт. Концертът откри Анита Димитрова с популярната песен на Лили Иванова „Моят град“, съпроводена с обновен аранжимент на Камен Кирилов. Пред публиката на площад „Възраждане“ в Кубрат се представиха също певиците Йорданка Георгиева, Венислава Георгиева и Туана Незирова, както и детския танцов състав с ръководител Гинка Панчева.

По повод днешният ден, въпреки отсъствието си, кметът на Община Кубрат Алкин Неби също поздрави жителите на общината с акта на Съединението. Ето какво казва г-н Неби в свое обръщение:
„Денят на Съединението на България и Източна Румелия е велик ден за България! Денят, който ни дава национално самочувствие и ни кара да бъдем обединени, борбени и силни. Днес, когато светът около нас е изключително нестабилен, обществото ни има особена нужда от своето обединение, защото „Съединението прави силата”. Нека знаем, нека помним, нека съхраним историята на България, такава каквато е! Честит празник, българи!“, каза в поздравителен адрес до жители и гости на общината кметът Алкин Неби.

Денят на Съединението в Кубрат завърши с церемония пред паметника на Апостола в лудогорския град. Признателни венци и цветя бяха поднесени от Община Кубрат, от Професионалната гимназия в града, от ПК „Наркооп“ – Кубрат, единствено от политическото представителство на ДПС в общината с председател Онур Зайкъров, както и от граждани.

Община Кубрат припомня, че Съединението е акт, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове, координирани от Българския таен централен революционен комитет.

Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско.

В краткосрочен план Съединението води до външнополитическа несигурност и изостряне на отношенията ни с Русия, която не одобрява начина, по който е постигнато обединението с Източна Румелия, и чрез привържениците си сред политическите сили и в армията се противопоставя на княз Александър Батенберг в момент, когато престижът му сред националистите е най-висок. Борбите между русофили и русофоби ескалират с Деветоавгустовския преврат, последван от абдикация на Батенберг и скъсване на българо-руските отношения през есента на 1886 г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе