Управата на област Разград с апел да участваме в преброяването електронно

Областният управител на Разград Иван Борисов  призовава хората в областта да участват електронно в предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд.

“В епидемична ситуация електронното преброяване е безопасно, както за гражданите, така и за преброителите. То е максимално опростено и ще отнеме не повече от 20 минути”, аргументира се Иван Борисов.

YouTube

С една регистрация ще може да се преброи цялото домакинство. Системата дава възможност това да бъде направено от разстояние и за възрастни роднини. Преброителната карта съдържа въпроси както за сградите и жилищата, материалната осигуреност на домакинствата, така и въпроси за образованието, семейното положение, здравословното състояние, етническата принадлежност, майчиния език и вероизповеданието на гражданите.

Преброяване 2021 ще се проведе между 7 септември и 3 октомври. В 0.00 ч. на 7 септември започва електронното преброяване, което ще продължи до 24.00 ч. на 17 септември. Всеки, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта на www.census2021.bg.

От 18 септември до 3 октомври е предвиден вторият етап от процеса – преброяването с преброители. Те ще преброят жилищата и сградите, както и домакинствата, които не са се възползвали от възможността за електронно преброяване. Министерството на здравеопазването е изготвило специален протокол за процеса. Всички преброители ще носят предпазни средства и имат възможност при тяхно желание да се ваксинират. Контактите са намалени до възможния минимум.

Първите предварителни данни от преброяването ще излязат до края на годината, а окончателните – през втората половина на 2022 г.

Това най-голямо статистическо изследване на населението и жилищния фонд се провежда тази година във всички държави членки на Европейския съюз. То ще събере и предостави качествена и съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, от една страна, и от друга – за характеристиките на сградния фонд и за жилищните условия на домакинствата.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и др. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе