Гюлсер Мазлум събра приятели и почитатели за премиерата на двете си нови книги в Исперих

Гюлсер Мазлум подари на исперихчани емоционално докосване до божия дар на Словото точно в Международния ден на учителя. В месеца на поезията поетесата удържа на обещанието си премиерата на двете ѝ нови книги – „Олтарът на Всемира“ (лирика) и „Дете на Слънцето“ (сборник с есета) – да бъде именно в Исперих. Почитателите, запознати с биографията ѝ, не бяха учудени. Творческият път на Гюлсер Мазлум започва в Литературен клуб „Петя Йорданова“ – гр. Исперих, на който тя е пръв председател, след възстановяването му през 1997 г. Сега именно творците от Литературния клуб, заедно с Централната общинска библиотека, бяха организатори на събитието в Зала 1 на НЧ „Съзнание 1891“.

YouTube

Водещ на премиерата бе исперихската поетеса Миланка Михайлова, която определи втората двуезична стихосбирка на Гюлсер Мазлум като отговор на безлюбието, самотата и отчуждението в модерния свят чрез опоетизиране на силата на прегръдката – символ на родовата връзка, но и на духовната близост. Самата авторка сподели, че чувства и преживява издаването на „Олтарът на Всемира“ (2020) като предаване на стойностно наследство от предшествениците си на своите наследници. От друга страна сборникът с есета „Дете на Слънцето“ (2020) дава своеобразен ключ за разгадаване на поезията на Гюлсер Мазлум – коментира д-р Веселина Белева, член на творческия клуб в Исперих в началото на неговата история.

А тази поезия е слънчево умиротворяване, „потапяне“ в Самадхи, едновременно вселенско и земно – в палитрата на лудогорския чернозем – там, където „Великият Майстор е разпилял всичките си запаси от зелени багрила над лудогорската шир“. Избрани стихове от „Олтарът на всемира“, както и есета от „Дете на слънцето“, прозвучаха в изпълнение на ученици от ПГ „Васил Левски“ – Исперих. Това разчувства не само поетесата, но и гостите ѝ – приятели-творци, роднини, бивши нейни ученици и колеги, представители на общината и културните институции в града, въобще нейни почитатели. Поетът Яхя Акбулут, преводач на двете ѝ стихосбирки на турски език, определи превода като израз на споделеност и изрази надеждата, че децата на Гюлсер един ден ще издадат книгите ѝ на английски или на немски език. В края на вечерта малката племенница на авторката прочете по свой избор стихотворение от Ангел Николов – покойният журналист и поет бе председател на Литературен клуб „Петя Йорданова“ и член на първия литературен кръжок в Исперих.

Още в сборника „Исперихски гласове“ от 2001 г. Гюлсер Мазлум споделя желанието си за издаване на поетична книга със заглавие „Завръщане в рая“. Поетесата наистина се завърна – не само със свои творби в най-новия исперихски литературен сборник „Написаното остава“, но и на живо в Исперих. Почиталите ѝ със сигурност се надяват на още завръщания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе