Ива Митева от ИТН: Вярвам, че ще оправдаем доверието на гражданите с начина си на управление

Ива Митева, председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, бе на посещение в Разград през изминалите дни. Митева, която е родом от Разград, завърша право в Софийски университет и преминава през всички стъпала на парламентарната администрация. На предстоящите избори тя е първа в листата на „Има такъв народ“ за разградска област. В специално интервю за медията ни Ива Митева сподели за отговорността да не предадеш доверието на гражданите, за желанието да се вслушаш в истинските им проблеми и за целите, които партията си поставя.

Кои според Вас са най-сериозните проблеми на област Разград и какво е решението им?

YouTube

Тук съм, защото исках да говоря с гражданите и чуя за проблемите им от първо лице. Една от темите, които предизвикват интерес, е сметището, което ще бъде изградено до Разград и съм на мнение, че това е абсолютно недопустимо и трябва да бъдат предприети всички мерки за предотвратяването му. Има напрежение и в Общинския съвет и се надявам разумът да надделее в тази ситуация, защото градът е достатъчно замърсен. В последните години сякаш сме забравили за красотата му.

Посетих и Центъра за превенция на домашното насилие, изграден в Стражец. Скоро присъствах на среща, организирана от българския Хелзински комитет и съм на мнение, че и на национално, и на законодателно ниво трябва да бъдат предприети всички мерки за развитието на подобен тип центрове.

Ще повлияе ли ситуацията с коронавируса на желанието на хората да гласуват на предстоящите избори?

Силно се надявам да не повлияе. Ситуацията е сериозна и хората са в правото си да си задават въпроси защо се изискват сертификати за всички заведения и културни мероприятия, но не и за предстоящия вот. Избирателното право е субективно и ограничения не могат да бъдат налагани. Много бих искала хората да излязат да гласуват. Тук се сещам и за една мисъл на проф. Стефан Хесел – „Независимият, който се държи далеч от урната, е виновен в пасивно предателство, защото, ако всеки последващ е неговия пример, резултатът би бил анархия“. Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-голяма ще бъде удовлетвореността накрая, тъй като при ниска избирателна активност статуквото се запазва.

За какво бихте настоявали като народен представител от разградския регион в следващото Народно събрание?

Имах време да се запозная лично с проблемите на хората и ще настоявам всеки такъв проблем, който има решение на национално ниво, да бъде разрешен.

Майка ми и брат ми живеят и работят в града и аз не по-малко от гражданите тук искам да има развитие и хората да имат бъдеще тук.

Как бихте насърчили младите хора да останат и да се развиват в Разград?

Можем да ги задържим като им предоставяме работа. В града има млади хора, инвестира се, има и много предприятия. Бих казала, че културните институции и читалищната дейност трябва да бъдат по-добре развити.

Както знаем към този момент библиотеката в града е затворена, тъй като покривът е протекъл. Успях да се срещна с директора, като проведохме разговор откъде трябва да дойдат средставата за ремонта и какво ще бъде нужно.

В града бе построен и много хубав театър, но постановките, които се играят в него, и развлекателните мероприятия не са достатъчно.

Смятате ли, че на тези парламентарни избори ИТН ще успее отново да е на първо място по вот?

Ситуацията е доста динамична. Не съм сигурна дали ще бъдем първа политическа сила, но вярвам, че ще бъдем на първите места. Предвид конфигурацията в парламента, няма голямо значение дали си първи или втори тъй като единно мнозинство никой не може да постигне и всеки ще зависи от другите.

Ние се стремим да провеждаме много срещи, говорим с хората и им обясняваме защо и как сме успели да стигнем до тук. Вярвам, че те още веднъж ще ни гласуват доверие, тъй като все още не сме имали възможност да управляваме и да покажем какво можем.

Как може да бъде преодолян проблемът с липсата на доверие?

Когато говорим честно и има комуникация помежду ни. Всички до някаква степен сме се смирили и осъзнаваме грешките, които сме допускали в предишни избори. Трябва да се действа почтено и, когато сме дали обещание, то да бъде спазено.

На предишните избори ИТН бе с най-висок вот от чужбина. На какво се дължи това?

Хората таят надежда и искат нещо да се промени. Много българи в чужбина казват, че имат желание да се приберат в България. Тъй като досега не сме управлявали, хората ни имат доверие, което ние трябва да оправдаем. Вярват, че ние като нови лица ще успеем да постигнем това, което те желаят. Радвам се, че имаме тяхното доверие.

Българите в чужбина трябва да ни бъдат за пример. Учат ни, че най-важната гражданска длъжност е да си избирател. Не трябва да им се сърдим, защото те упражняват гражданския си дълг.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе