На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България

Заупокойна панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес, 6 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

В ритуала в София ще участват министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи.

YouTube

В ритуала ще вземат участие представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената-светини: Знаме на 6-и пехотен Търновски полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 13-и Рилски полк, Знаме на 25-и Драгомански полк, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 24-и пехотен Черноморски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк.

С военни почести в различни военни гарнизони в страната военнослужещи от Българската армия ще отдадат признателност на загиналите във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време.

По традиция на този ден  представители на  Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Северна Македония.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе