Драгомир Петров от ИТН: Успяхме да променим изборния закон и бяха проведени най-честните избори за последните 30 години

През изминалата седмица кандидатът за депутат от ИТН –  Драгомир Петров, който е член на изпълнителния съвет на партията и втори в регионалната листа бе на посещение в Разград и околността заедно с Ива Митева, председател на 45-ото Народно събрание. Сценаристът и ТВ-водещ даде специално интервю за медията ни, в което сподели за нужната промяна, завръщането на българите зад граница и родния Исперих.

С какво ИТН се различава от останалите партии? Какво искате да промени?

YouTube

Имаме желание да променим системата. Опитът ни в предишните два парламента го показва – хората, които са там и са структурирани по определен начин не искат това нещо да бъде променяно. Поради тази причина искахме и мажоритарен вот. Ние бяхме хората, които промениха изборния закон, в резултат на което се проведоха най-честните избори за последните 30 години.

Нашата партия е за електронното и дистанционно гласуване. С въвеждането на тази промяна автоматично се дава право на всеки български гражданин, независимо къде се намира, да  може да гласува. По този начин се прекъсва и купеният вот.

Какви са основните цели на ИТН при влизане в следващия парламент?

Основната ни цел е да съставим правителство, за да има работещ парламент. Това е от изключително значение на фона на кризите, които се създадоха в държавата – здравна, финансова криза. Няма ли го легитимно избраното правителство тези кризи не могат да бъдат преодолени.

Кои са най-сериозните проблеми на национално ниво и какъв е начинът за справяне с тях?

Проблемите са навсякъде и всеки гражданин ги вижда по различен начин. Един от основните проблеми е корупцията. Няма сделка и обществена поръчка, които да не са корумпирани. 

Образованието е другият голям проблем. Вижда се, че образованието не е на нивото, на което трябва да бъде.

Нужно е политическите партии да се съберат и да обсъдят как виждат България след 10 или 20 години. Най – големият проблем на българския парламент в последните повече от 20 години е мандатното мислене. „Аз да си изкарам мандата и няма значение какво се случва след това“. Това не е начинът. Проблемите трябва да се решават генерално и да се мисли с годни напред.

По какъв начин можем да променим нагласата у младите хора и да ги убедим, че техният глас има значение и промяната ще се случи?

Не само младите хора са загубили вярата си в промяната. На последните избори видяхме, че като цяло имаше спад в гласуването, но това е породено и от ситуацията с ковид у нас.

На първо място трябва да се върне доверието към институциите. Доверието се печели много трудно и се губи лесно. Трябва да върнем доверието и към държавността. Ако българският гражданин си повярва, че държавата – това е той, нещата ще се случат.

На предните избори бяхте с най-висок вот от чужбина. Вярвате ли, че българите навън ще се върнат у нас?

Надявам се това да се случи. Ако българите в чужбина видят, че имат къде и защо да се върнат и че имат реализация у нас те го направили. Ако на сънародниците ни зад граница не се даде право да участват в процесите в държавата те не биха се върнали.

Вие сте родом от Исперих. Какво мислите за състоянието на града в момента?

Исперих е само част от общата картина. Към момента положението там е трагично, и не само там. Учил съм и съм израснал в Исперих и тогава градът беше много жив. Имаше много млади хора, много деца, пет училища, читалища. Сега нищо от това не е останало.

Как бихте коментирали ограниченията за хората, които нямат зелен сертификат.

Ние сме „за“ доброволната ваксинация. Зеленият сертификат е за предпочитане пред пълен локдаун, но той не бива да се въвежда по този начин. Трябваше да бъде даден по-голям толеранс от време, за да може и бизнесът и гражданите да се подготвят. Ваксинацията трябва да бъде въпрос на личен избор.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе