Алтернативни екологични продукти, които да ползваме в банята си

Ние все повече търсим начини да се грижим за нашата планета. Целта на използването на екологично чисти материали е да се подобри качеството на въздуха, водата и почвата чрез намаляване на замърсяването.

Днес все повече хора осъзнават важността на околната среда. Дори и да не са фенове на zero waste продуктите, голяма част от нас полагат усилия, за да живеем всички на една по-чиста планета. Тук конкретно се включваме с няколко прости стъпки, с чиято помощ може да направите банята си възможно най-екологична.

YouTube

Стъпка 1: Заредете се с еко продукти

От кърпи за баня до сапун или тоалетна хартия, ще намерите по-устойчива алтернатива за всичко. Купувайки натурални и органични продукти, вие гарантирате, че вашата баня е по-малко вредна за околната среда, но и за вашето здраве, тъй като търговските почистващи продукти могат да причинят отравяне, респираторни и храносмилателни инфекции. 

Стъпка 2: Внесете природата във вашата баня. 

Кой не иска винаги да мирише на природа, прясно окосена трева, смърч или лавандула в банята? Когато почиствате ваната, поставете капка борово масло в тоалетната и напълнете с вода, тя мирише на аромат, който ви кара да мислите за гората. Създайте свежа атмосфера, като приготвите разтвор от вода и няколко капки лимонена трева, мента или ако ви харесват повече флорални аромати, можете да добавите няколко капки масло от лавандула или жасмин.

Стъпка 3: Слънчеви панели.

Ако вашият дом ви позволява да ги използвате, възползвайте се от този неизчерпаем източник на енергия. Проучванията показват, че те генерират достатъчно електричество, за да не причинят замърсяване.

Стъпка 4: Използвайте неща, които могат да се рециклират. 

Когато проектирате банята си, потърсете продукти, които можете да рециклирате. Например дървото е най-удобният материал, от който можете да направите каквото искате, от мебели до мивка, до шкаф или просто декоративни елементи. Камък – друг естествен елемент, който се използва и оценява от „най-екологичните хора“. Също така екологични алтернативи могат да бъдат бамбук, тръстика, хартия, памучен текстил, както и елементи като речни скали, растения или пясък. Могат да се използва като умивалник, като под, или за декориране на стени и други повърхности. Предимството на този стил: адаптивност, посока, усещане, перспектива, към която може да се подходи по няколко начина.

Стъпка 5: Сменете крушките. Може би най-тривиалното нещо е да започнете да превръщате банята си в EKO, като замените класическите лампи с няколко светодиода. Офертата на производителите е много разнообразна, а изборът им изисква минимум познания. За разлика от CFL (енергоспестяващи лампи), LED лампите не съдържат живак. Това е една от причините последните да бъдат по-ценени от тези, които ги използват. LED лампите, както и лампите с нажежаема жичка, започват да светят веднага след включване. Това е истинско предимство пред лампите CFL в зоните на дома, където светлините често се включват.

В заключение, ЛЕД крушките не натрупват топлина в помещението. Цената на LED лампа в някои ситуации може да бъде по-висока от тази на други лампи, но голямото предимство е ниската й консумация на енергия, която с течение на времето води до спестявания, които далеч надхвърлят първоначалната разлика в цената.  Можете да намерите полилеи или друг вид осветителни тела, които осигуряват екологична топлина и светлина, подходящи както за банята, така и за всяка друга стая.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе