Община Кубрат организира уникален форум за местните обичаи и традиции

Днес, под патронажа на кмета на Община Кубрат, г-н Алкин Неби, в заседателната зала на местната управа в Кубрат, бяха обсъдени теми за провеждането на предстояща кръгла маса на тема „Сто поговорки, сто истини – фолклорното многообразие на община Кубрат“. Лектор и организатор на културния форум е д-р Надие Карагьозова – Нади.

Кръглата маса ще се проведе в два модула, а за целите на събитието днес бяха поканени всички ръководители на читалищните институции в общината. На срещата присъстваха кметът Неби, зам.-кметът г-н Мирослав Йорданов, завеждащият отдел „Просвета и Култура“ към Общината г-н Здравко Вутов, председатели на читалищата от община Кубрат, специалисти и служители на Общинската администрация в лудогорския град.

YouTube

Разглежданите теми бяха свързани с цели за привличане на младите хора, като предизвикателство пред съвременното читалище. Идеята на разглежданите теми е всяко читалище от общината да може да представи, чрез кратка презентация в рамките на десет минути, характерните обичаи и уникалността на населеното място, което представлява.

На срещата бяха направени уточнение как и с какво ще се представят всички културни поприща в общината на предстоящия форум, който се очаква да бъде изключително интересен за обществеността в началото на месец март 2022 г., като преди това ще се провеждат допълнителни срещи и уточнения.

Широката общественост в Кубрат ще може да види нагледно и за първи път подобно представяне на нашите обичаи и традиции, с които се отличава и гордее община Кубрат.

Присъстващите ще могат да се запознаят нагледно с обичаите „Невруз и Хъдърлез“, „Коледуване и Лазаруване“, с традиционните местни празници като „Празникът на хляба и плодородието“, „Тиквендюл“ и много други.

По време на опознавателната среща д-р Карагьозова сподели, че подобна кръгла маса в два панела, свързана с уникалността на местния фолклор, култура и обичаи, се провежда за първи път в общината Кубрат.

ОБЩИНА КУБРАТ ОРГАНИЗИРА УНИКАЛЕН ФОРУМ ЗА МЕСТНИТЕ ОБИЧАИИ И ТРАДИЦИИДнес, под патронажа на кмета на Община Кубрат,…

Posted by Община Кубрат on Thursday, December 9, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе