„Задържане под стража“ за 37-годишен син, умишлено умъртвил баща си

Окръжен съд – Разград взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 37-годишния Али А., на когото е повдигнато обвинение за това, че на 08.12.2021 г. в гр.Завет, област Разград, нанасяйки удари с нож, умишлено е умъртвил 65-годишния си баща.

Около 22:00 часа на 8 декември Али подал сигнал на тел.112 за семеен скандал. Пристигналите на място полицейски служители установили, че 65-годишният му баща е в безпомощно състояние, а минути по-късно починал от остра кръвозагуба.

YouTube

Представителят на Окръжна прокуратура – Разград изрази становище, че са налице изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, за да бъде наложена най-тежката мярка за процесуална принуда. Въпреки първоначалните данни за отцеубийство, на един по-късен етап, съобразно събраните доказателства, може да се стигне и до преквалифициране на деянието, уточни още той.

Защитата на обвиняемия пледира за по-леката мярка „домашен арест“, обосновавайки искането си с фактите, че той не е осъждан, работи, има добри характеристични данни и е оказал съдействие на разследващите органи.

37-годишен мъж наръга баща си в дома му в Завет, възрастният човек почина на път за болницата

Съдът, след като обсъди становищата на страните и доказателствата по делото намери, че са налице законовите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Съобразно извършените процесуално-следствени действия, налице са категорични данни, че обвиняемият е извършил деянието. Същото се явява тежко умишлено престъпление с изключително висока степен на обществена опасност, като за него законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Предвид на това, че Али и пострадалият са живели на един и същ адрес, съдебният състав счете, че към настоящия момент е неуместно обвиняемият да бъде с „домашен арест“ или „подписка“ на същия този адрес.

За да се осигури нормалния ход на разследването по досъдебното производство съдът прецени, че целите на закона ще се постигнат единствено, ако обвиняемият бъде задържан.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд-Варна в 3-дневен срок.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе