Нови правила за пътуване между Великобритания и Франция влизат в сила от днес

По информация на посолството ни в Париж както за ваксинираните, така и за неваксинираните граждани се въвежда изискване за наличие на наложителни причини за пътуване от Великобритания за Франция, като сред тях не попадат туристически и бизнес пътувания.

За наложителни причини се смятат пътуване на френски граждани и членовете на техните семейства, както и на граждани на ЕС и членовете на техните семейства, които живеят във Франция или които преминават транзитно през Франция, за да достигнат държавата на своето местоживеене в ЕС. Същото се отнася и за професионалните здравни работници, които работят срещу разпространението на COVID-19, за студенти, записани във висши учебни заведения или в предварителни курсове за записване във висше учебно заведение във Франция, за транспортни работници в сухопътния, морския или въздушен транспорт, включително тези, които превозват стоки, предназначени за Франция или които преминават транзитно през Франция. Пътуванията на граждани с въздушен транспорт и преминаващи транзитно през Франция, като престояват до 24 часа в международната транзитна зона, също са включени в наложителните причини.

YouTube

Въвежда се и изискването за наличие на наложителни причини и при пътуване от Франция към Великобритания. Те са налице за гражданите, които преминават транзитно през Франция, за да достигнат до държавата на своето местоживеене; за работещите в транспортния сектор  и други.

Също така е необходимо ваксинираните граждани да представят и негативен PCR или антигенен тест, направен в последните 24 часа преди пътуването. Досега това изискване се отнасяше само за неваксинираните.

Всички пътуващи от Великобритания, независимо дали са ваксинирани или не, трябва предварително да се регистрират на специална електронна платформа, която позволява да посочат и регистрират техния адрес по време на престоя им във Франция. Чрез тази платформа ще бъде генерирано разпореждане на префектурата за спазване на задължителна изолация на място по избор на гражданина. Задължението за спазване на изолация може да бъде отменено след 48 часа, ако гражданинът представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

Формулярът за електронна регистрация е наличен тук.

Ще бъде въведен контрол за стриктно спазване на посочените правила.

Подробности за режима на пътуване до Франция са публикувани на интернет-страницата на МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на тел.: +33 1 45 51 85 90, както и на телефон за спешни случаи в извънработно време и в почивните и празнични дни +33 /0/ 6 21 84 95 15.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе