Какви ястия да приготвим на Бъдни вечер?

На Бъдни вечер трапезата трябва да бъде пищна и празнична. Едновременно със своята пищност, обаче, на Бъдни вечер можем да сложим на масата само постни ястия. Броят на гозбите трябва да бъде седем, девет или единадесет. 

Какво да сложим на масата?

YouTube

Желателно е трапезата да бъде богата – с идеята предстоящата година също да е плодородна и богата. На масата се слагат храни, които набъбват, за да се увеличава и набъбва и късметът на тези, които ще седнат около трапезата. Такива храни са боб, царевица, жито и т.н.

Можете да си приготвите салата от боб или да пълните чушки с него, много домакини приготвят боб чорба. Много често срещани на трапезата за Бъдни вечер са и постните лозови сармички. Ако сте любител на киселото зеле, пригответе си сарми с него. Тиквеникът също присъства на трапезата, както и ошавът. Ако не обичате тиквеник, направете си печена тиква с мед и орехи, а с корите за баница пригответе зелник или направете баница за Коледа.

Традицията може да съчетаете с вкусовете на вашето семейство – напълнете чушките с ориз, ако не предпочитате боб. Сармите пък можете да направите с булгур, кафяв ориз, за да няма две гозби с ориз на масата. Ако семейството ви обича експериментите, напълнете си листата за сарми с булгур и сушени сливи, които предварително сте накиснали във вода. Друг вариант за зелевите сарми е да направите плънка от лук (може и праз), домати и зелева чорба вместо вода. Сварявате и добавяте подправки по избор, след което завивате зелевите листа, като си отбирате само онази част, в която няма жили.

Питката, която по възможност трябва да замеси домакинята, също трябва да бъде постна. По традиция питката се разчупва от най-възрастния мъж. Първото парче се отчупва и се поставя пред иконата на Богородица, второто е за къщата, а след това се раздават на обитателите на дома.

На масата не пропускайте да сложите чесън, орехи, лук, мед. Да не пропуснем каната с червено вино. Сложете сухи сливи и ябълки във вода и добавете на литър течност 6 с.л. захар. Варите сместа 40 минути и накрая добавяте индрише.

В крайна смета какво точно ще сложим на трапезата, не е особено важно. По-съществената част от празника е това, че сме се събрали цялото семейство. Независимо че трапезата не изглежда идеално – огледайте се, любимите хора са до Вас, а именно в това е смисълът на празника.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе