Какви заплахи ще дебнат мрежите през 2022 година?

Снимка: pixabay.com

Около половината фирми у нас не са защитени в интернет. Това показва проучване на Държавната агенция за електронно управление сред компании от IT сектора и индустрията.

69% от родните компании не са провеждали обучение на персонала за киберсигурност. Над 60% нямат план за действие при киберинцидент, а 42 на сто не защитават електронната си поща.

YouTube

Една четвърт от българските фирми са били мишена на кибератака от началото на COVID пандемията, а 46 % нямат представа какво да правят, ако станат жертва на кибер престъпници.

Какви ще са новите опасности в мрежата пред бизнеса и потребителите, прогнозират експерти по сигурност, цитирани от bTV.

Опитът за рестартиране на икономиката през следващата година, все повечето умни устройства, бързият интернет и социалната изолация ще създадат възможност за кибератаки не само към бизнеса, но и към личното пространство на потребителите на онлайн услуги.

Трябва да знаем какво мотивира престъпниците да атакуват потребители и бизнес, 85% са финансовите причини, а останалите 15 % са репутация“, заяви Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Топ опасностите са усъвършенствани криптовируси, наречени рансумеър, които заключват данните ви, за да поискат откуп. Те ще бъдат изпращани целенасочено към незащитени мрежи и устройства.

Заплаха №1 – Ransomware, CryptoMiners, BotNet Zombie

Имаме увеличение със 61% за 2021 г. и ФБР наблюдава, има 100 вида различни рансъмуера в пространството и ако продължава с тези темпове, няма да има нито един, който да не е засегнат от този криптовирус“, обясни Мирослав Стефанов, началник отдел „Оперативно наблюдение и киберсигурност“ в ДАЕУ.

Заплаха №2 – Фишинг

Фишинг атаките ще продължат и догодина, но още по-добре маскирани.

Фишингът засяга всички  9 от 10 човека, през фишинга рансомуерът започна да се криптира и да се крадат данни , но истината е, че много малко хора се обучават как да се предпазят от кибератаките“, отбеляза Мирослав Стефанов

Заплаха №3 – Пробив чрез веригата за доставка и IT услуги

Следващата заплаха – пробив чрез веригата за доставка на IT услуги.

Свързано е с неспазване на правилата по наредбата за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност. Може да засегне и държавните институции.

2022 има потенциал да бъде киберрискова, защото извършваме в момента дигитализация, която не е подкрепена с много интелект и  хора, които да ни предпазят„, каза Ясен Танев.

Заплаха №4 – Киберпрестъпления през човека

Все още 80% от кибер инцидентите не са технологични, а движени от човека.

Доста от кибератаките ще бъдат насочени към хората с мобилни телефони защото все повече навлизат мобилни портфейли и това естествено е интересно“, допълни Мирослав Стефанов.

Заплаха № 5 – Война и атаки срещу облака

Облачните оператори стават все по-сериозни доставчици на услуги. Целенасочените атаки могат до доведат до техния срив.

Когато бизнесът се премести от офиса в облака, това означава, че приходите от бизнеса са се увеличили и при пробив доходът ще е голям„, поясни Ясен Танев

През 2022 г. фалшивите новини и диипфейк технологиите ще влияят на съзнанието ни и дезинформацията ще ни кара да вземем грешни избори.

За да се защитим, трябва да говорим за рисковете и да се обучим, напомнят експертите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе