Кубрат почете рождението на Христо Ботев

Днес се навършват 174 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български поети и революционери. Ботев живее само 28 години, но остава в живата национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело. Роден е на 25 декември (нов стил – 6 януари 1848 г.) в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева, като вече има и предположения, че всъщност Ботев е роден в село Осен (Врачанско).

По повод рождението на пламенния революционер десетки ученици, учители и местни общественици почетоха святото му дело. Събитието пред паметника на националния герой в Кубрат бе уважено от представители на Общинското ръководство, начело с кметът Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, служители на Общинската администрация и ръководството на училище „Христо Ботев“ в Кубрат. Още в началото на събитието кметът Неби провери знанията на децата с въпроса „Какво честваме днес?“, като след очевидно удовлетворение на техните отговори похвали и учениците, и техните преподаватели.

YouTube

След изпълнението на националния химн „Мила Родино“ Ния Данаилова от XI-ти „а“ клас прочете встъпително слово, а ученичката от VII-ми „б“ клас, Патрисия Димитрова, произнесе стихотворението „На прощаване“, написано от Ботев през далечна 1868 година.

Под звуците на песента „Жив е той, жив е“/по музика на композитора Асен Карастоянов/ бяха поднесени признателни венци от кубратското училище, чиито патрон е Христо Ботев, от Община Кубрат и общинското ръководство на Движението за права и свободи (ДПС) в град Кубрат.

След церемонията местни общественици споделиха, че тази невероятна историческа фигура (бел. ред Христо Ботев) е достойна за възхищение и уважение. „Приносът му към историята, културата и литературата не може да се опише с няколко думи. Не случайно и до днес се отбелязват и почитат от народа неговото рождение и смърт“, казват още кубратчани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе