Първо заседание на Националния пандемичен комитет

В началото на следващата седмица се очаква изолацията, на която подлежат лицата с лабораторно доказано заболяване COVID-19, да бъде намалена от 14 на 10 дни. Карантината на контактните лица съответно ще бъде намалена от 10 на 7 дни. За целта ще бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването. Това е било дискутирано по време на първото заседание на Националния пандемичен комитет, създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков, съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов.

Доц. д-р Георги Йорданов, който е зам.-председател на Комитета, посочи, че в рамките на заседанието е взето решение от страна на държавните институции да бъдат положени всички възможни усилия за повишаване на ваксинационния обхват в страната. Целта е през настоящия месец да бъдат поставени близо 500 хил. ваксини срещу COVID-19. Взето беше решение и мобилни имунизационни екипи на РЗИ да осигурят възможност за ваксинация на място на държавните служители, работещи с граждани.

YouTube

По време на заседанието на Националния пандемичен комитет беше изрично подчертано, че ваксинацията у нас е доброволна и зависи от волята на всеки един български гражданин.

„Целта на Националния пандемичен комитет е да бъде създадена добра координация между институциите, за да могат належащите въпроси бързо да намерят своето решение.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която е и председател на Комитета. По думите ѝ в момента важното е всички сили да бъдат насочени към справяне с настъпващата пета вълна на пандемията.

„За да се справим със ситуацията, която има не само здравни и икономически последици, но засяга всички сфери на нашия живот, е необходима координация на правителствено и междуведомствено ниво. именно това е мисията на този Комитет“, заяви още министър Сербезова. Сред основните приоритети на Националния пандемичен комитет са прогнозиране и оценка на епидемичната обстановка с цел подготовка на здравните и лечебните заведения и медицинските и немедицинските специалисти за действие по време на пандемия, създаване на организация за медицинско обслужване на населението и осигуряване на максимални възможности за лечение на заболелите граждани, както и създаване на организация за въвеждане на противоепидемични мерки и контрол на територията на страната.

В Националния пандемичен комитет с председател министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова влизат 23-ма членове – представители на всички министерства. Да се присъединят към комитета ще бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините в Република България, Националния център по общественото здраве и анализи, Българския червен кръст, Националния център по заразни и паразитни болести, Българската агенция по безопасност на храните.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе