Предимства и недостатъци на дебитните и кредитните карти

В днешно време почти всички хора притежават разплащателна банкова сметка. Това е удобство, от което хората все повече се възползват. Когато откривате банковата си сметка се предлага издаването на дебитна карта, а ако желаете може да ви се издаде и кредитна карта. Днес ще се фокусираме върху разликите между тези две карти, ползите от тях, защо да ги използваме, как и кога. Определено да имате тези карти ще намали нуждата да носите много пари в себе си и да се притеснявате, когато пазарувате. Те ви осигуряват финансови изгоди и сигурни транзакции.

Предимства и недостатъци на Дебитната Карта

Изключително удобно е да притежавате дебитна карта. Това означава да имате постоянен достъп до парите в банковата си сметка. Може да плащате с нея, както във физически така и в онлайн магазини, да теглите пари в кеш от банкомати. При всяко теглене от нея, банката издател механично взема използваната сума от вашата сметка. Дебитна карта може да се издаде само и единствено от банка. Тези карти идват с определени изисквания и такси. Всяка финансова институция определя тези условия и е добре да се запознаете предварително с тях. Това могат да бъдат плащания при тегления от банкомат, при използване на ПОС терминал, при онлайн покупки. Ако искате да правите превод в банка в чужбина също се начислява определена сума. 

YouTube

Таксата менажиране на дебитна карта в различните банки варира между 0 до 2.50 лв. на месец. Но това разбира се зависи от вида карта, например карти от висок клас, като Visa Classic имат по-висока годишна такса от порядъка на 50 лева. Но това е карта, с която можете да разполагате навсякъде по света, да теглите от банкомати, да плащате на ПОС терминали. 

Всички тези условия не спират никой да се възползва от удобството на дебитната карта. Дори има карти, които се отпускат без никакви такси. Издаването им е изключително лесно. Просто трябва си откриете разплащателна сметка в избрана от вас банка.

Един от малкото недостатъци на  дебитната карта, е че разполагате само с парите, които имате в банковата си сметка. Ако в някой момент се наложи да изтеглите повече пари от колкото имате това няма как да стане с тази карта. И тук стигаме до другия вид карти който се предлага от банковите институции.

Предимства и недостатъци на Кредитната Карта

Да притежаваш кредитна карта е голямо удобство. На всеки може да се случи, парите с които разполага да не му стигнат в даден момент. В този случай кредитната карта може да бъде правилният ви избор. Когато откривате банкова сметка и изявите желание да ви бъде издаден кредитна карта, банката ще определи някакъв кредитен лимит, от който може да се възползвате във всеки един момент. Това е определена от банката сума, която може да изтеглите освен парите, които имате в банковата си сметка. Хубавото е, че имате достъп до допълнителните средства по всяко време.

Тази карта ви предлага и много удобства, като плащане навсякъде във физически и онлайн магазини. Дори разполагате с шанса да покриете задълженията си без лихва. Разглеждайте тази карта, по-скоро като кредит, който теглите от банката и може да пазарувате за суми до определения кредитен лимит. 

Употребените средства трябва да се върнат, като плащате само сумата, която сте използвали заедно с предварително определена лихва. Все повече карти се издават с гратисен период, през който може да погасите задълженията си без да ви се начислява лихва. Този период е различен и зависи от кредитната организация, която издава картата. Той обикновено варира от 30, 45 до 60 дни. Месечно можете да внасяте по вашата карта минималната вноска или по голяма сума, ако имате възможност. Има хора, които притежават повече от една кредитна карта, но това разбира се е индивидуално решение и зависи от финансовия ви статус.

Голяма част от кредитните институции офериращи кредитни карти предлагат и набор от бонуси и промоции на ползвателите им. Можете да трупате бонус точки, да сте част от ексклузивни програми.

Един от недостатъците на този вид карти е както споменахме по-горе, че се начислява лихва върху сумата която теглите като кредит. Всяка банка има различни условия за това как трябва да се случва връщането на парите и лихвения процент, така че се запознайте с тези условия преди да изберете банка, с която да работите. Друг недостатък, е че месечните и годишните такси за поддръжка на тази карта са по високи от колкото при дебитните карти.

Заключение 

Издаването на Дебитна карта става бързо и лесно още с откриването на банковата ви сметка и няма нужда от процедури по кандидатстване и одобрение. Докато за да имате кредитна карта трябва да преминете през тези процедури. Независимо от различията между Дебитна и Кредитна Карта може да притежавате и двете. Докато е нормално да разполагате с наличните си пари и да ги използвате посредством дебитна карта, то за да притежавате кредитна карта трябва да сте напълно сигурни, че можете да покривате месечните си вноски по изразходваните суми и лихвата по тях. Има хора, кото прибягват до използването на пари от кредитната си карта само в крайни случаи. Но в крайна сметка е по-добре да разполагате с пари и да не ви се наложи да ги ползвате от колкото да ви потрябват пари и да няма от къде да ги вземете.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе