Арабика и Робуста – какви са разликите между двата сорта кафе?

Чашата ароматно кафе е не само добър начин за стартиране на деня, но и повод за срещи с близък приятел. Затова и кафето се нарежда сред най-предпочитаните и популярни напитки в света.

И понеже видовете кафе са много, едни предпочитат разтворимото, други са убедени, че от Арабика по-хубаво няма, а на трети любимо е Робуста.

YouTube

Истината е, че кафето на зърна се дели според ботаническия си произход на Арабика, Робуста и Либерика. Сортът Либерика няма почти никакъв аромат след изпичане на иначе едрите си зърна и съдържа повече киселини. Затова по-скоро служи като пълнител в кафе блендове, а не се приготвя самостоятелно.

От сортовете Арабика и Робуста се приготвя висококачествено кафе, като всеки от тях има своите почитатели.

Кои са основните различия между Арабика и Робуста?

В зависимост от сорта, приготвеното кафе ще носи съответния вкус, аромат и сила. Това се дължи на произхода, качествата и други разлики между кафето на зърна Арабика и Робуста.

Разлики в кафените зърна

Зърната на кафето от сортовете Арабика и Робуста са много различни.

  • Арабика: Има продълговати зеленикави зърна с размер 7-8 мм. След изпичане цветът им става равномерно кафяв;
  • Робуста: Неговите зърна са по-малки и имат овална форма с размер 5-6 мм. Цветът им е жълто-зелен и след изпичане се получава кафяв цвят с няколко нюанса.

Условия на отглеждане

Като се вземе предвид факта, че има повече от 65 страни, които произвеждат кафе и разновидностите му са над 1000, става ясно, че условията на отглеждане са най-различни.

Арабика

Това е сортът, който е най-стар и затова е и най-популярен, като от зърната му може да се получи кафе с високо качество без добавки. Арабика се отглежда на по-голяма височина – 900-2500 м и култивирането му става в Колумбия, Суматра, Бразилия, Карибите и др. По-уязвимо е към болести и вредители от Робуста. Най-големи количества се произвеждат в Бразилия.

Робуста

Кафето Робуста расте на влажна и богата на хранителни вещества почва на 200-900 м надморска височина. Дръвчетата са по-устойчиви на насекоми и заболявания и дават по-високи добиви. Отглеждането му става в Централна и Западна Африка и най-вече във Виетнам. В Колумбия и Коста Рика е забранено, за да не се кръстосват видовете.

Докато в света производството на Арабика надвишава 70%, делът на Робуста е около 30%.

Химичен състав

Подобно на останалите живи организми, и дърветата Coffea притежават уникален генетичен код. Хромозомите на Арабика са 44, а на Робуста – наполовина и съдържат само 4 ароматни вещества, докато Арабика притежава 90, което обяснява вкусовите качества и аромата му.

Липиди и захари

Понеже в Арабика има повече липиди – 60%, а концентрацията на захар е много по-висока от тази на Робуста, вкусът му е много по-изтънчен. Напитката, приготвена от видовете кафе Арабика, има наситен и приятен вкус и поради повечето ароматни етери – и по-богат аромат.

Хлорогенна киселина

Макар че Робуста съдържа важния антиоксидант хлорогенна киселина с 2,5% повече, при изпичането му по-голяма част от нея се губи.

Кофеин

В кафетата Робуста кофеинът е 2,7-4% и е почти 2 пъти повече от кофеина в Арабика. Основната задача на Робуста е да осигури кофеин, така че ако желаете  тонус и енергия, заложете на Робуста, а ако предпочитате по-наситен аромат, тогава може да се доверите на Арабика.

Аромат и вкус

Двете разновидности се различават коренно по вкус. Докато Арабиката е с по-нежен вкус и почти липсваща горчивина, вкусът на Робуста е тръпчив и по-силен не само поради по-голямото съдържание на кофеин, но и заради естеството на самото кафе. Все пак при някои Робусти, например индийската, може да усетите вкус на шоколад.

Заради по-високата си киселинност, Арабиката е ценена от специалистите по кафето. От друга страна, с по-голямата си плътност и горчивия си вкус, породен от танините, Робуста също привлича почитатели. Използва се основно за еспресо смеси и различни блендове, а Арабика балансира вкуса и аромата.

Цена

Понеже за Арабика грижите са много повече, защото расте в планината, а и вкусовите ѝ качества са по-ярки, цената на това кафе е по-висока. 

Робуста зрее по-дълго от Арабика – почти 2 месеца, не е претенциозна по отношение на отглеждането и е по-евтина.

Какво да предпочетем: Арабика или Робуста?

Предпочитанията ви ще зависят от вкуса ви – дали харесвате силна горчивина, или лека киселинност. Специалистите по кафето и търговците са склонни да предлагат повече Арабика заради аромата, но има Робусти от добър клас, които също са популярни.

Робуста отговаря на очакванията за силно кафе и доминираща горчивина, а Арабика е за хора с предпочитания за преобладаваща киселинност и обострен вкус.

Има и трети вариант – възможност за елегантни комбинации между моно сортовете. Така могат да се получат богати и ароматни напитки с ободряващ ефект – италианско еспресо или различни млечни кафе напитки.

Всеки, който дегустира различни кафе смеси и блендове в различни пропорции, може да открие кое е най-хубавото кафе за него самия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе