Издигнаха 6-метров кръст над село Каменово

6-метров метален кръст вече ще закриля кубратското село Каменово и ще носи на местните жители здраве и благоденствие, поне в това вярват хората. Спонсор и инициатор на идеята е 26-годишния земеделски производител Стефан Иванов от Каменово, който заедно със свои приятели, близки и съмишленици, осъществил мечтата си – селото да бъде закриляно от християнския символ.

Кръста се намира на ключово за селото място – над скалния масив до река „Топчийска“, покрай пътя Кубрат – Разград, а нощно време съоръжението, широко 4 метра, свети и лесно може да бъде забелязано.

YouTube

„Надяваме се символът да ни донесе благоденствие и да закриля, както нас – инициаторите, така и всички. Да ни предпазва от бедствия и да ни закриля в начинанията“, сподели Стефан Иванов.
Младият земеделец сподели още, че начинанието е било същинско предизвикателство, тъй като отнело на него и майсторите доста време по изграждането на основите, укрепителното скеле при издигането на монумента, както и при поставянето на LED светлините, които се включват чрез светлинен сензор и електромер, като сметките за изразходваната електроенергия ще се поема изцяло от младия инициатор.

В деня на Свети Харалампий и празник на пчеларите Отец Дмитрий Терзи от Разград извърши водосвет и освети съоръжението, извисяващо се внушително над речната долина. Свещеникът призова небесното войнство да пази съграденото, а Светата Троица да закриля миряните и да укрепява вярата им.

Събитието бе уважено от заместник-кмета на Община Кубрат Мирослав Йорданов, местни общественици, общинският съветник от Кубрат Цветомир Цонев, жители и гости на с. Каменово. Зам.-кметът Йорданов приветства реализираната идея и призова младите хора да последват този пример на съзидателност и устойчивост.

Мирослав Йорданов поздрави всички присъстващи и от свое, и от името на общинския кмет Алкин Неби. Той сподели, че идеята е приветствана от Общината, а в заключение подчерта, че ролята на младите хора е от изключително значение за обществото, просперитета на страната, региона и общината.

В края на тържественото откриване всички присъстващи се почерпиха с вкусни банички, пухкави питки и сладки. За присъстващите бе осигурена и по чаша топъл чай.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе