В навечерието на Националния празник в Исперих гостува Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

В навечерието на 3-ти март в Исперих гостува Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Историческият музей в града е домакин на изложбата „Строителите на Паметника на свободата“, посветена на откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

Над 20 постера със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

YouTube

Седем отделни постера са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов – Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Акцент в експозицията са оригинални скици и чертежи, документи и писма на арх. Атанас Донков и на скулптора Александър Андреев, Златната книга на Шипченския опълченски паметник за Освобождението на България (11 август 1877 – 26 август 1934), както и инструментите на майстор Пеньо Бомбето – част от фонда на Националния парк-музей. Изложбата в Експозиционната зала в центъра на Исперих откри д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който подчерта, че българският народ може да се гордее не само с храбри воини, извоювали свободата, но и с блестящи строители, увековечили паметта за святото дело.

Гости на откриването бяха Аксел Кючюк, зам.-кмет на Община Исперих, представители на културни институции и на общинската администрация. Гражданите и гостите на Исперих могат да разгледат изложбата до края на март.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе