Министър Йорданова взе участие в европейска конференция за противодействие на насилието над жени

Фокусът върху правата на жените днес е дори по-важен, отколкото в мирни времена. Жените бежанци, търсещи убежище и техните деца са изложени на още по-голям риск да станат жертви на насилие поради несигурния си статут и често трудните обстоятелства, в които живеят.

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова днес по време на онлайн конференция на тема „Насилието и насилието над жени“, организирана от Френското председателство. Събитието започна с изразена категорична подкрепа за Украйна от Председателство на Съвета на ЕС.

YouTube

Министър Йорданова подчерта, че насилието срещу жени, деца и други уязвими лица нарушава техния достъп до човешки права и свободи. Това е пример за дискриминация и включва всички действия, които водят до физическо, психическо, икономическо или сексуално насилие.

„Българското правителство определя превенцията и борбата с всички форми на насилие срещу жени и момичета и домашното насилие като един от основните си приоритети. Създадени са правни механизми за защита на жертвите на насилие, в т.ч. предоставяне на безплатна правна помощ пред всички съдебни инстанции и насърчаване на жертвите да съобщават за инциденти в полицията“, каза Йорданова.

Тя допълни, че в България МВР е определило национален координатор и регионални координатори по въпроси, свързани с домашното насилие, които ежемесечно извършват подробен анализ на всички материали по темата.

„С оглед на неотдавнашната ескалация на случаите на домашно насилие по време на пандемията, Министерството на правосъдието предприе спешни мерки за финализиране на проекти за промени в съответните закони за отстраняване на недостатъците. Целта е да се осигурят допълнителни мерки за ефективна превенция и социална подкрепа на жертвите и за наказателно преследване на извършителите“.

Йорданова акцентира, че  обсъжданият на Конференцията европейски справочник (Vade-Mecum) с добри практики за правоприлагащите органи срещу домашното насилие ще бъде ползван при обсъждането на българските законодателни предложения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе