Лаура Кьовеши: Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. След разговора им беше заявено, че Министерският съвет ще стане контактна точка за диалог с Европейската прокуратура. Създаването на такава структура към българското правителство беше оценено високо от Лаура Кьовеши. Тя го определи като „ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, а такава ангажираност трябва да бъде повод за вдъхновение“.

Създаването на специална група, която да работи с Европейската прокуратура, ще е гаранция за автономност, смята обвинител номер едно на Евросъюза.

YouTube

Кьовеши подчерта, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура. Обяви, че институцията е получила от нашата страна рекорден брой жалби. В момента текат разследвания по 120 сигнала. Те засягат измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след ковид.

„Благодарна съм на българските граждани за доверието. Сега е време за българските власти да почнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас“, заяви още Кьовеши.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе