Лазаровден в Кубрат

Дългоочакваната и обичана традиция на празника Лазаровден бе спазена отново и в град Кубрат. Две поредни години обаче обичаят не се провеждаше заради разпространението на коронавируса.

Народната традиция, свързана с лазаруването и наричането за здраве и берекет, стартира след посещение в църковния храм „Св.Св. Кирил и Методий“ в Кубрат, където децата получиха благословия от присъстващите служители на храма, а първата посетена къща в града бе на Завеждащият Отдел „Просвета и Култура“ към Община Кубрат Здравко Вутов, който посрещна красивите лазарки изключително топло и сърдечно.

YouTube

Днес лазаруваха деца, възпитаници на Детския танцов състав към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“, с художествен ръководител Гинка Панчева. Към тях се присъединиха и четири по-малки деца между 3 и 5 години, като най-малката лазарка беше Сияна Йорданова от Кубрат, следвана от двете сестрички Цветомира и Елица, също от Кубрат, както и 5-годишната Джулия Денчева от село Беловец.

Децата събраха над 100 яйца, много лакомства и пари, като в едно от домакинствата лазарките бяха закичени и със здравец. Момичетата в традиционни носии пожелаха на всички най-вече здраве и берекет, а на търговците – сполука в бизнеса.

По повод празника поздравление бе отправено и от Кмета на Община Кубрат Алкин Неби, който сподели, че този ден е един от най-светлите празници, които се празнуват в навечерието на най-големия православен празник – Великден. Градоначалникът пожела на имениците добри мисли, радостни моменти и повече сбъднати мечти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе