Фолклорното издание „Божурите 2022“ събра над 280 участници

Снимка: Мехмед Азиз

В красивата местност „Равна гора“ край кубратското село Божурово се състоя 20-ото издание на Фолклорния фестивал „Божурите 2022“. Участие във фестивала взеха над 280 изпълнители – представители на читалища, формации, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални състави. Гости на най-големия фолклорен форум, организиран от Община Кубрат, бяха зам.-председателят на Движението за права и свободи и депутат в 47-я парламент Ахмед Ахмедов, народният представител от парламентарната група на ДПС Ихсан Хаккъ и Областният председател на политическата сила в Разград Мехмед Салим.

YouTube

Сред гостите на събитието бяха също зам.-кметът на Община Ергене в Република Турция Юксел Байдърлъ, кметът на Община Кубрат Алкин Неби, кметовете на Исперих, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил – Белгин Шукри, Севгин Шукри, Ахтер Велиев, Дауд Аляовлу и Джевдет Азис. Сред гостите на фестивала бяха председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, кметове по населените места в общината, сред които и кмета на селото домакин Юджел Алимов, общински съветници, бизнесмени, стотици жители и гости на община Кубрат. С думи на признателност към всички участници се обърна кметът на Община Кубрат Алкин Неби:

„През годините фестивалът се утвърди като една от емблемите на община Кубрат, за което сме много горди и щастливи. Този фестивал, който организираме с неизчерпаем ентусиазъм вече 20 години, показва, че в община Кубрат няма криза на духа, а има приемственост на традициите щом участниците са от най-ранна детска до преклонна възраст“, заяви кметът Неби.

„Фестивалът се превърна в събитие, от което чрез танци, песни и опазване на културата и традициите се отправят ясни послания за единство любов и толерантност и успя да постигне целта си, като свърза хиляди сърца в ритъма на народната музика и показва че за приятелството и човеколюбието няма граници“, посочи още кубратският градоначалник.

„За нас това събитие означава – история и бъдеще, понеже, който няма история не може да върви напред. Фестивалът представлява – сплотеност, любов, фолклор и усмивки. Бих искал да благодаря на всички участници, ръководители, на всички съпричастни към идеята „Фолклорен фестивал Божурите“ за неуморния труд, с който съхраняват тази истинска съкровищница – фолклора! Благодарение на вашите изпълнения, идващи от сърце и душа, вие показахте колко сплотен и талантлив народ сме! Нека и занапред любовта към изкуството и пламъкът на творчеството ни събира в община Кубрат!“, каза в заключение кметът Алкин Неби.

След словото на кметът Неби гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, а официалното откриване стартира с „Джиновско хоро“ на Детския танцов състав при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат. На сцена се представиха певчески и танцови групи от читалищата в общината, като завидни фолклорни умения демонстрираха представителите на Танцов клуб при СУ „Хр. Ботев“ в Кубрат „Валенс“ с ръководител Валентина Димитрова, Фолклорна Формация „Пагане“ с ръководител Гинка Панчева, както и блестящите самодейци от НЧ „Стефан Караджда-1928“ в с. Бисерци.

С прекрасни песни и танци от родния и балкански фолклор се представиха блестящо и самодейците от селата: Беловец, Божурово, Севар, Звънарци, Мъдрево, Медовене, Брестовене, Равно, Сеслав и Юпер, а с песен всички присъстващи бяха поздравени лично и от кмета на село Мъдрево Салим Мустафа.

Зрелищният фолклорен маратон закриха певиците от Фолклорна група „Капанка“ към читалище „Напредък“ в село Каменово. Всички състави получиха грамоти за участие, връчени от почетните гости и завеждащият отдел „ПКСДТО“ към Община Кубрат Здравко Вутов. В края на събитието, продължило над три часа, участниците си пожелаха най-вече здраве, както и още много бъдещи срещи.

Години наред в община Кубрат фестивалът се провежда и с международно участие. Изявявали са се фолклорни състави от Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Молдова, Швеция и други. Фестивалът е посветен на красивите и диви божури, които са от защитен вид.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе